Maandag 21 juni 2021
Uren naar je computerscherm staren, je werk extra langzaam uitvoeren, je werktijd vullen op social media of ongemerkt proberen iets voor jezelf te doen; je verveelt je op je werk. En toch ervaar je veel stress. Wat als de baas ziet dat ik iets anders aan het doen ben? Ben ik binnen dit bedrijf eigenlijk wel van waarde? En waarom duren de dagen toch zo ondraaglijk lang?
Herkennen van een bore-out
Ziek worden van verveling: voor velen klinkt het misschien raar, maar toch komt het vaker voor dan je denkt. In tegenstelling tot de alom bekende burn-out wordt een bore-out minder goed als zodanig herkend. De klachten lijken heel erg op die van een burn-out. Mentale klachten als lusteloosheid, prikkelbaarheid en depressie komen vaak voor, net als fysieke klachten als vermoeidheid, spierspanning en hoofdpijn. Het verschil zit hem natuurlijk in de oorzaak, die eigenlijk het tegenovergestelde is van overspannen zijn. De werknemer kan in het geval van een bore-out onvoldoende uitdaging vinden in het werk, of voelt zich niet verbonden met het bedrijf of de functie. Net als bij een burn-out kan een coachtraject bij een bore-out een oplossing bieden.
Wat zijn de oorzaken van een bore-out?
Een bore-out wordt veroorzaakt door verveling, een gebrek aan mogelijkheden tot zelfontwikkeling of een niet passende functie. Iemand die werk uitvoert dat onder zijn of haar niveau ligt, heeft meer kans om zich structureel te gaan vervelen. Maar ook bij een baan op niveau kan een gebrek aan zelfontwikkeling en doorgroeimogelijkheden op termijn een gevoel van verveling en ontevredenheid oproepen. Daarnaast is eentonigheid voor velen ook een boosdoener, net als taken die niet aansluiten op iemands waarden en kwaliteiten.
Ik gebruik het instrument vooral als nulmeting, zowel bij loopbaan- als bij outplacementtrajecten.Zit ik op mijn plek in dit bedrijf? Welke taken leveren mij energie op? En welke kosten energie? Daarnaast focust het instrument op de organisatie: waar heb ik zelf invloed op en waar niet?
Het is dus bij een bore-out belangrijk om de kwaliteiten en wensen van de werknemer helder te krijgen. Waar is hij of zij goed in? Welk taken geven energie? En welke juist niet? Een denkbare uitkomst is dan bijvoorbeeld dat de routinematige klussen de werknemer energie kosten, en dat de taken waarbij een de werknemer wordt uitgedaagd, bijvoorbeeld creatief werk of klussen waarbij de werknemer zijn expertise kan inzetten, juist energie geven. Samen met de coach kan dan gekeken worden naar ander werk, maar dat is niet per se altijd nodig. Door middel van jobcrafting of een goed gesprek met de werkgever kan er wellicht iets aangepast worden in het takenpakket. De Werkenergieanalyse vormt dan dankzij het overzicht een goed handvat bij zo’n overleg.
Welke werknemers lopen verhoogd risico op een bore-out?
Een bore-out kan niet alleen veroorzaakt worden door externe factoren zoals de functie, maar hangt ook samen met persoonlijke eigenschappen. Mensen met een bovengemiddelde intelligentie lopen meer kans om in een bore-out terecht te komen, maar dat alleen is nog geen risico. Als daar een zekere mate van sub-assertiviteit bij komt kijken, waardoor de werknemer moeite heeft met zelf initiatief nemen om eigenhandig de situatie te veranderen, wordt de kans op een structureel probleem groter. Dat geldt ook voor mensen die kampen met een laag zelfbeeld. Tot slot behoren mensen die net uit een burn-out komen ook tot de risicogroep: in de angst zichzelf weer te overbelasten, kan een gebrek aan uitdaging en voldoening op de loer liggen.
"De Werkenergieanalyse is een unieke en betrouwbare analyse, waarbij coachees zelf input geven o.a. in de vorm van eigen functietaken. Dit geeft een uniek inzicht in iemands mate van bevlogenheid, flow en energie- en stressbronnen. Je kunt hiermee als coach preventief een burn-of bore-out signaleren en het werkt nu eenmaal als een coachee hier zwart-op-wit mee wordt geconfronteerd."
Zoals eerder benoemd is een bore-out een combinatie van interne en externe factoren. De nulmeting brengt deze factoren overzichtelijk in kaart, en geeft zo goed weer waar de schoen wringt. Met deze inzichten kan gezocht worden naar een oplossing: valt er binnen de huidige functie nog iets aan te passen? Kan ik op een andere manier verder binnen het bedrijf? Of kan ik beter op zoek naar een nieuwe functie? En zo ja, wat past dan écht bij mij?
Wat te doen bij een bore-out?
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om uit te zoeken waar het probleem ligt. Dat dit niet altijd de meest voor de hand liggende oorzaak heeft, blijkt maar uit deze casus van Dianne Commissaris. Een young professional is net gestart in haar eerste baan, welke op niveau en binnen haar werkveld ligt. Echter merkt zij al snel dat verveling op de loer ligt, en is zij niet alleen in twijfel over haar huidige functie maar ook over haar algemene beroepskeuze. Door het invullen van de Werkenergieanalyse komt zij erachter dat ze een groot deel van haar tijd besteed aan energienemende taken. Bij doorvragen blijken dit inwerktaken te zijn. Door met de resultaten naar de werkgever te gaan werd de inwerktijd versneld doorlopen, en bleek deze werknemer uiteindelijk toch op haar plek te zitten.
Aan de hand van de Werkenergieanalyse, die ik ook als nulmeting inzet, maak ik samen met mijn cliënt een stappenplan. Eigen initiatief staat hierbij voorop. Wat kun je zelf doen om je werk effectiever en plezieriger te maken?
De oplossing ligt hem ook in het aanleren van vaardigheden. Zo kan de coach helpen om assertiever te worden en meer eigen initiatief te nemen, waardoor de coachee zelf kan zorgen voor meer zinvolle bezigheden en nee durft te zeggen tegen de extra taken die energie kosten. Ook het creëren van structuur is belangrijk; deadlines stellen werkt motiverend. Tot slot kan een verbetering van het onderscheid tussen werk en privé ook bijdragen. Zo worden de hersenen getraind om op het werk bezig te blijven met gerelateerde taken, en wordt het werk thuis losgelaten.
Benieuwd naar de Werkenergieanalyse? Schrijf je in voor de gratis online masterclass voor loopbaan- en stresspreventie coaches.