Woensdag 25 oktober 2017
Groenten en fruit eten is gezond. Dat is natuurlijk niets nieuws. Wie zo gezond mogelijk wil leven en zich energiek wil voelen, heeft een goede dosis groenten en fruit nodig op een dag. Maar nu heeft onderzoek aangetoond dat gezond eten ook een positief effect heeft op de werkdag. Werkgevers zouden werknemers dus beter moeten stimuleren gezond te eten in plaats van te kiezen voor de ongezonde snack op het werk.
Meer productiviteit
Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door drie verschillende Amerikaanse gezondheidsorganisaties, toont aan dat de werkprestaties flink kunnen verbeteren wanneer werknemers gezond eten. De productiviteit op het werk steeg met gemiddeld 20 procent bij werknemers die minimaal vier keer per week groenten en fruit nuttigen.
Daarnaast nam ook het ziekteverzuim af onder deze werknemers. De werknemers die ongezond eten blijven gemiddeld 27 procent vaker thuis door ziekte dan de medewerkers die gezond eten. Dat is nogal een verschil.
Gezond eten stimuleren
Er zijn bedrijven die een flink assortiment groente en fruit in de bedrijfskantine aanbieden aan personeel, maar er zijn ook nog veel ondernemingen die de frituurpan aanzetten voor de werknemers. Lekker natuurlijk, maar blijkbaar niet zo goed voor de productiviteit.
Wanneer mensen de keuze hebben uit een broodje gezond en een broodje kroket, dan kiest meer dan de helft voor dat broodje kroket. Eigenlijk zouden bedrijven de keuze uit gezond en ongezond dan ook wel moeten nemen en gezond eten stimuleren door enkel nog gezonde producten aan te bieden in de bedrijfskantine.
Meer energie op het werk
Gezond eten zorgt natuurlijk ook voor meer energie. Mensen die minstens vier keer per week groenten eten bij het avondeten en overdag minimaal één stuk fruit nuttigen voelen zich fitter, gezonder en energieker. Zij zijn daadwerkelijk minder vaak ziek, hebben een veel beter concentratievermogen en voelen zich aan het einde van de dag meer voldaan. Allemaal redenen voor werkgevers om ervoor te zorgen dat werknemers in elk geval op het werk gezonder eten.
De Werkenergieanalyse
Hoe meer energie iemand heeft, hoe minder werkdruk en stress deze ervaart. De taken worden immers sneller uitgevoerd, waardoor er meer gedaan wordt op de gemiddelde werkdag. De Werkenergieanalyse geeft inzicht in de relatie tussen werk en energie. Vraag eens aan gratis demo aan of maak een afspraak met een coach in jouw regio.