Dinsdag 31 mei 2022
focus
Als coach voel je je soms een jongleur die met veel gekleurde ballen in de weer is en geen enkele wilt laten vallen. Het ene moment ben je intensief bezig met een coachgesprek, daarna buig je je over de nieuwe pagina op je website of het nieuwe HR-beleid. ’s Middags volg je een online nascholingscursus en ’s avonds schrijf je je nieuwsbrief of actualiseer je je intranetpagina over mobiliteit. En soms doe je al die dingen tegelijk of door elkaar. Je hebt nou eenmaal veel te doen.
Veelzijdigheid
Het is de dagelijkse werkelijkheid van een coach en die is inderdaad veelzijdig. Als je met de bril van een businesscoach kijkt, vallen de verschillende petten van een coach op. Natuurlijk de pet van de inhoudelijke professional. Je volgt nieuwsbrieven over je vak, bent lid van een intervisiegroep en voert coachgesprekken.
Als je zelfstandig coach draag je ook een ondernemerspet die ervoor zorgt dat je nadenkt over je doelgroep en kijkt naar de uitstraling van je website. Je wilt meer opdrachten en je missie aanscherpen. Plus: vergeet de managerspet niet. Die wil dat je productief én efficiënt bent. Altijd zoekend naar de beste manier om zoveel mogelijk in zo weinig mogelijk tijd voor elkaar te krijgen.
Variatie
Lastig daarbij is ook nog dat het karakter van de werkzaamheden varieert. De waan van de dag vraagt vaak de meeste aandacht, maar strategisch nadenken over de toekomst is ook belangrijk. Hoe blijf je handig jongleren met al die ballen die je graag in de lucht wilt houden? Hoe houd je overzicht op je werkzaamheden? Hoe stel je prioriteiten? Het antwoord is: door focus aan te brengen. Dit blog zet de drie handigste focustips voor coaches op een rij.
1. Kies je prioriteiten
Je focus vergroot je door bewust te kiezen wat je doet. Een krachtig hulpmiddel hiervoor is de prioriteitenmatrix van Eisenhower. Misschien gebruik je die al voor je coachees, maar zet deze eens in voor je eigen werk. Plaats al je activiteiten in één van de vier kwadranten.

Bezig zijn met acties uit het eerste kwadrant geeft het gevoel dat je lekker aan het werk bent. Maar feitelijk ben je brandjes aan het blussen. Als je al je aandacht hieraan geeft, loop je het risico dat belangrijke zaken uit het tweede kwadrant blijven liggen.
De kunst is je prioriteiten goed te stellen en je werkzaamheden te verdelen over zowel het eerste als het tweede kwadrant. Focus erop dat het grootste deel van je werk in het tweede kwadrant ligt. Daar zit het echte werk en dat bepaalt de kwaliteit van je werk.
2. Doe 1 ding tegelijk
Werk klussen één voor één af. Dit is vooral belangrijk als je het druk hebt, want dan heb je juist de neiging om alles tegelijk te willen doen. Wat helpt, is een blok tijd vrijmaken voor soortgelijke activiteiten. Bijvoorbeeld een dagelijks blok voor het beantwoorden van je mails, vaste dagdelen voor coachafspraken of een wekelijks blok voor je administratie. Zo werk je geconcentreerder en houd je gemakkelijker overzicht.
3. Werk met aandacht in het hier en nu
We dwalen snel af. Naar het verleden (‘Ik had gisteren in dat coachgesprek …’) of de toekomst (‘Wat als ze niet akkoord gaan met mijn voorstel?’). Je laat je afleiden door allerlei prikkels als social media of trek in koffie. Gelukkig is er een snelle, gemakkelijke manier om je te trainen in het hier en nu te zijn. Bijvoorbeeld een korte ademhalingsoefening. Sta voordat je aan een nieuwe actie begint, stil bij je ademhaling. Geef hieraan gedurende één minuut je volle aandacht. Het is de ideale manier om in het hier en nu te zijn. Focus gegarandeerd!
Focus op energiegevers met de Werkenergieanalyse
Ook voor je coachees is focus belangrijk. Als die weten waar hun energievreters zitten, kunnen ze zich gemakkelijker focussen op de dingen die plezier en energie geven. Met de Werkenergieanalyse heb je hiervoor een praktisch instrument in handen.
Wil je daar meer over ontdekken? Meld je aan voor gratis deelname aan de online masterclass die ik regelmatig organiseer.
https://www.werkenergieanalyse.nl/online-masterclass-gratis-webinar/