Woensdag 15 januari 2020
Een goed talentenprogramma is de laatste jaren steeds belangrijker geworden voor bedrijven. Zij moeten een goed plan hebben om talenten binnen te halen én binnen te houden. Medewerkers willen zichzelf kunnen ontwikkelen en de werkgever moet daarbij een faciliterende rol in nemen.
Veel bedrijven lijken moeite te hebben met het opstellen van een goed talentenprogramma. In dit artikel geven wij je de 5 belangrijkste fundamenten van een goed programma.
1. Welk talent is nodig?
Talenten zijn er in alle soorten en maten. Lang niet alle talenten zijn waardevol voor ieder bedrijf. Bekijk eens goed welke posities er bestaan binnen de organisatie. Vervolgens kun je, op basis van die posities, vaststellen aan welke talenten behoefte is. Het is belangrijk om talenten en functies met elkaar te koppelen om er optimale waarde uit te kunnen halen.
2. Criterialijst opstellen
Je kunt wel zoeken naar talent, maar als je niet weet hoe je het talent uiteindelijk in iemand kunt herkennen dan kom je nog nergens. Je kunt het jezelf makkelijker maken door een criterialijst op te stellen. Waar moet iemand aan voldoen om uiteindelijk in staat te zijn om door te groeien naar de belangrijkste posities binnen het bedrijf? De belangrijkste criteria, zoals ambitie en loyaliteit, moeten nu al aanwezig zijn.
3. Aan welke verwachtingen moet worden voldaan?
Het valt niet altijd mee om goede keuzes te maken. Wie mag er nu wel deelnemen aan een talentenprogramma en welke werknemers zijn uiteindelijk niet geschikt? Dit kun je makkelijker vaststellen wanneer je voor jezelf duidelijk maakt aan welke verwachtingen men moet voldoen. Communiceer deze verwachtingen ook naar leidinggevenden, zodat zij goed kunnen beoordelen of het de moeite waard is om iemand uit het team aan te melden of niet.
4. Kies je voor een opleidingscontract?
Veel bedrijven worstelen met de vraag of zij nu wel of niet moeten kiezen voor een opleidingscontract. Uiteindelijk is er vaak een grote investering mee gemoeid, waardoor het een belangrijke keuze is. Als werkgever wil je geen grote bedragen investeren in een medewerker die uiteindelijk overstapt naar een concurrerend bedrijf om daar het aangeleerde in de praktijk te gaan brengen. Dit kun je voorkomen door in het contract op te nemen dat bedragen terugbetaald dienen te worden wanneer de functie / het bedrijf door de medewerker vroegtijdig wordt verlaten.
5. Wat doe je met al die andere talenten?
Een talentenprogramma heeft in de regel maar een beperkt aantal plaatsen. Voor veel bedrijven betekent dit dat zij bepaalde talenten niet kunnen laten deelnemen aan het talentenprogramma. Hoe gaat het dan verder voor deze personen, die toch buiten de boot vallen? Je kunt onbegrip omzetten in begrip door duidelijk te zijn over voorwaarden, verwachtingen en het talentenprogramma zelf. Dit is belangrijk om te voorkomen dat deze talenten er met de pet naar gaan gooien.
Het maximale uit talent halen
Bedrijven willen vanzelfsprekend het maximale uit talent halen. Het levert de medewerkers zelf meer energie op en het bedrijf profiteert van meer succes, ook op de lange termijn. Toch gaat het allemaal niet vanzelf.
De Werkenergieanalyse kan helpen om meer uit talent te halen, zodat er meer energie ontstaat en uiteindelijk ook meer succes. Benieuwd? Zoek eenvoudig naar een gecertificeerde en gedreven coach in jouw omgeving.