Maandag 09 mei 2016
Een bore-out kan ontstaan doordat je in de loop van de tijd uit je baan groeit. Je ziet het ook bij jongeren die geen baan op hun niveau kunnen vinden en dan beginnen aan werk dat onder hun niveau ligt of eigenlijk niet bij ze past. De ernst van een bore-out is moeilijk vast te stellen. Het is geen klinische diagnose. Het kan wel zoveel stress klachten geven dat je gaat verzuimen. Over het algemeen zijn de stress verschijnselen van een bore-out sneller opgelost dan die van een burn-out.
Oorzaken van een bore-out
Een bore-out heeft te maken met verveling. Het wordt veroorzaakt door routinematig werk, onderbelasting of werk onder je niveau. Je hebt te weinig te doen (kwantitatieve onderbelasting) dan wel te weinig uitdagende werkzaamheden (kwalitatieve onderbelasting). De symptomen kunnen vergelijkbaar zijn met die van een burn-out: Het geeft klachten op het gebied van vermoeidheid, depressiviteit en motivatie. Volgens Amerikaans onderzoek heeft 33,2 % van 10.000 onderzochte werknemers niet genoeg te doen op het werk. *
Oplossing voor een bore-out
De beste oplossing voor een bore-out is te zorgen dat je interessanter werk krijgt dat bij je natuurlijke motivatie past. Dat kan door een andere baan te zoeken of door job crafting, Job crafting of ‘baanboetseren’ kun je doen door:
- taken uit te ruilen met collega’s,
- door in overleg aanpassingen aan te brengen in je werk zodat het beter bij je past,
- en/of door de betekenisgeving in je werk te veranderen.
Wat veel mensen met bore-out doen is zich uiterlijk aanpassen aan de werkcultuur. Ze lijken achter hun computer hard aan het werk te zijn. En intussen zijn ze andere dingen aan het doen om zichzelf af te leiden: gamen, vakanties plannen, chatten en online shoppen. Ze doen of ze het druk hebben. Soms zelfs tegenover zichzelf.
Er zijn genoeg mensen die het zich druk maken met allerlei taken die hen eigenlijk vervelen. Hun energie loopt weg omdat hun hart niet meer bij hun werk ligt. Maar omdat ze gewend zijn om hard te werken, lopen ze de benen uit het lijf voor oninteressante taken. In die zin zijn bore-out en burn-out niet altijd helder te scheiden.
Herkennen van een bore-out
Hoe herken je een bore-out? Ga bij jezelf na:
- Doe je privézaken op je werk?
- Voel je je niet uitgedaagd en verveeld?
- Doe je af en toe alsof je druk bent, terwijl je eigenlijk weinig om handen hebt?
- Ben je moe en lusteloos als je thuiskomt van je werk, hoewel je geen drukke dag hebt gehad?
- Ben je ontevreden met je werk?
- Vind je je werk zinloos?
- Zou je je werk kunnen afmaken in minder tijd dan je nu doet?
- Zou je graag ander werk willen, maar ben je bang om van werk te veranderen omdat je dan minder zou verdienen?
- Stuur je tijdens je werkuren privé-mails naar collega’s?
- Laat het werk je onverschillig?
Heb je 4 of meer vragen met ‘ja’ beantwoord, dan kun je een bore-out hebben.
Gevolgen van een bore-out
Zorg dat je er iets aan doet, want te weinig plezier, voldoening en uitdaging in je werk kan ervoor zorgen dat je steeds verder afgelijdt:
- Je energie niveau gaat geleidelijk en bijna ongemerkt naar beneden tot het ver beneden peil is.
- Je gaat steeds meer denken dat het normaal is dat je zo weinig energie hebt en met tegenzin naar je werk gaat.
- Je gaat meer en meer aan jezelf twijfelen. Je zelfvertrouwen neemt af.
- Je intellectuele en creatieve vermogens nemen af omdat je ze niet gebruikt waardoor je steeds minder helder kan denken.
- Weinig kan je nog interesseren tot je werkelijk onverschillig, cynisch en hard wordt.
Rol van de werkgever
Genoeg bedrijven hebben jonge, bekwame mensen in dienst die nog niet weten wat ze moeten verwachten van hun baan, die niet weten welk werk ze van nature past en hoe ze hun natuurlijke motivatie kunnen inzetten om bevrediging te halen uit hun werk. Als er dan ook bij periodes veel te weinig werk is, door veranderingen in de markt bijvoorbeeld, en ze loyaal blijven komen opdagen op hun werk om hun dagen te vullen, kan het het werk tot dramatische verveling leiden. Werkgevers hebben hier ook een verantwoordelijkheid in om mensen goed in te zetten en niet te laten wegkwijnen in een gouden gevangenis.
De tien vragen hierboven komen uit: * 'Bore-out, Als verveling je werk wordt.' Philippe Rothlin en Peter R. Werder. Dit boek is een aardige introductie, maar geeft een karikaturaal beeld van mensen die bore-out zijn.
Roman over een vergelijkbaar onderwerp: 'De urenfabriek' van Fleur Brockhus. Een stagiaire werkt bij een advocatenkantoor op de Zuidas en komt erachter dat haar hart niet bij dit werk ligt.
Artikel is geschreven door: Annemieke Rozemond