Maandag 11 januari 2021
Jobcrafting en loopbaancoaching
Als loopbaancoach sta je vaak voor het vraagstuk: adviseer je een andere baan of valt er in de huidige functie nog wat te verbeteren? Ook de werkgever en werknemer zullen in de praktijk vaak met dit vraagstuk te maken krijgen. Nog veel te vaak bestaat er de neiging om van baan te wisselen als het niet lekker loopt. Dat is zonde, want vaak zijn nog niet alle opties benut. Bovendien kunnen zowel werknemer als werkgever er baat bij hebben om de relatie voort te zetten. Veranderingen doorvoeren zijn dan echter wel cruciaal. Jobcrafting kan dan een oplossing bieden. Hierin krijgt de werknemer meer vrijheid om zijn of haar eigen functie in te vullen: hetgeen zorgt voor meer werkplezier en bevlogenheid bij de werknemer, en resulteert in een hogere productiviteit en inzetbaarheid voor de werkgever. Maar hoe pak je dit goed aan?
Wat is jobcrafting?
Bij jobcrafting krijgen werknemers de vrijheid om zelf hun functie in te richten. Daarbij kunnen ze rekening houden met hun persoonlijke wensen en vaardigheden. Dat is fijn, want uit onderzoek blijkt dat de behoefte aan meer eigen regie onder werknemers hoog is. Jobcrafting komt er op neer dat je samen met de werknemer in kaart brengt waar hij of zij goed in is en wat er nodig is om het maximale in de persoon naar boven te halen. Je gaat dus uit van de medewerker zelf, en stelt zijn of haar vaardigheden centraal. Dit kan in de praktijk betekenen dat je iemand bijvoorbeeld meer taken geeft waarbij creativiteit centraal staat, en wat administratieve taken weghaalt. Maar ook kleinere veranderingen kunnen al een groot verschil maken voor de werknemer. Denk hierbij aan een uurtje later beginnen of een rustigere werkplek. Door zich te concentreren op de onderdelen van het werk waar zij goed in zijn, zullen werknemers vanzelf meer werkplezier ervaren en neemt de productiviteit toe.
De voordelen van jobcrafting
Jobcrafting zorgt voor bevlogen medewerkers. Bevlogen medewerkers zijn de beste medewerkers die je kunt hebben. Ze zijn betrokken, vitaal en toegewijd. Jobcrafting faciliteert bevlogenheid en trekt tegelijkertijd bevlogen medewerkers aan.
- Jobcrafting draagt bij aan duurzame inzetbaarheid
Werknemers moeten steeds langer doorwerken. Om dat vol te houden, en om van waarde te blijven voor het bedrijf, is het belangrijk dat zij werk doen dat bij hen past. Doordat jobcrafting uitgaat van de werknemer vergroot je de duurzame inzetbaarheid binnen het bedrijf.
- Jobcrafting zorgt voor verhoogde productiviteit en kwaliteit
Wanneer mensen bezig zijn met taken waar zij goed in zijn en waar zij voldoening uit halen, zijn zij eerder geneigd om langer en geconcentreerder door te werken. Bovendien neemt de kwaliteit van het werk toe; taken worden immers uitgevoerd door een persoon die daar geschikt voor is.
- Door jobcrafting neemt de werkstress af
Door het aanpassen van het takenpakket kunnen taken die onevenredig veel energie kosten geschrapt worden, en komt het zwaartepunt te liggen op de taken die energie geven. Dat zorgt voor een betere belasting, en kans op een burn-out (of bore-out!) wordt hiermee kleiner.
De verschillende vormen van jobcrafting
Jobcraften is erop gericht om de werknemer de kans te geven de eigen functie aan te passen. Dit omvangt echter meer dan de taken alleen!
- Taakcrafting: Leg de focus op de taken waar de werknemer goed in is, en kijk of andere taken kunnen worden overgenomen door mensen die dat wel leuk vinden. Of kijk of er andere manieren zijn waarop de medewerker zijn talenten beter kan benutten.
- Relationeel craften: Sommige werknemers halen veel voldoening uit klantcontact, terwijl anderen dit lastiger vinden. Er zijn mensen die floreren binnen een team, en mensen die individueel beter tot hun recht komen. Kijk wat er op relationeel gebied mogelijk is.
- Contextueel craften: Het maakt voor sommige mensen heel veel uit in welke werkomgeving ze werken. Denk hierbij aan thuiswerken, in een kantoortuin, of in een eigen kantoor bij het bedrijf. Veel mensen hebben ook een voorkeur voor het denkwerk in de ochtend of juist liever in de avond. Kijk wat er mogelijk is in je werkomgeving, ook of je een combinatie wilt met online werken.
- Cognitief craften: Bij cognitief craften leg je de nadruk op mindset. Je leert iemand om anders te kijken naar het werk. Wat voegt deze taak toe? Hoe kan je deze zien in het licht van persoonlijke ontwikkeling? Hoe draagt het bij aan het geheel of aan jouw persoonlijke toekomst? Bij cognitief craften is een rol weggelegd voor positieve psychologie.
Het verschil tussen jobcrafting en jobcarving
Jobcarving zet je de functie centraal, terwijl bij jobcrafting de werknemer centraal staat. De eerste richt zich op de bestaande taken binnen een functie, terwijl de laatste de focus legt op de vaardigheden van de werknemer. Bij jobcarving kijk je naar de taken binnen een functie en zorg je ervoor dat alleen de kerntaken overblijven. Voor de bijkomende (vaak ongeschoolde) taken neemt een werkgever dan een extra personeelslid aan. Zo kan de werknemer zich focussen op de taken die het best bij het functieprofiel passen. Ook jobcarving richt zich er dus op om de functie beter passend te maken, echter ligt het zwaartepunt hierbij bij de werkgever en de taken.
Hoe stimuleer je jobcrafting?
Bij jobcrafting spoor je werknemers aan om zelf de regie te nemen: laat dan ook weten dat je jobcrafting stimuleert. De ene werknemer is meer ondernemend dan de ander, daarom is er ook voor de werkgever een rol weggelegd om te zorgen dat iedereen van deze manier van werken profiteert. Jobcrafting betekent namelijk niet dat de werknemer alle vervelende klusjes voortaan uit zijn takenpakket kan schrappen, of dat de collega’s straks met een extra stapel werk opgescheept zitten. Op het eerste gezicht lijkt het misschien lastig om dit in teamverband uit te voeren; immers zijn er altijd klussen die gewild zijn of juist minder populair, maar vaak zul je merken dat mensen binnen het team verschillende vaardigheden bezitten en dat een herverdeling vaak goed verloopt als er gelijke kansen gegeven worden.
Jobcrafting toepassen: een stappenplan
- Breng de werkzaamheden in kaart
Wat is het huidige takenpakket van de werknemer? Welke taken moeten er gedaan worden? En hoe zijn deze nu onderling verdeeld? Door de huidige werkzaamheden te identificeren en analyseren krijgen zowel werkgever als werknemer inzicht in wat er moet gebeuren en door wie dit nu wordt gedaan.
- Kijk naar de energiegevers en energielekken
Waar haalt de werknemer energie uit? En welke taken kosten hem of haar bovengemiddeld veel stress of moeite? Door kritisch naar het werk te kijken identificeer je zowel de pijnpunten als de mogelijkheden. Daar kan je wat mee!
- Wat zijn de talenten en valkuilen van de werknemer
Welke vaardigheden bezit te werknemer? Worden deze nu optimaal benut? En waar liggen de minder sterke kanten van de werknemer? Wordt hij of zij hiermee geconfronteerd in de werkzaamheden? Door de functie van de werknemer aan te passen naar vaardigheden en talent krijg je niet alleen een gelukkigere en meer energieke werknemer, maar profiteer je als werkgever ook van meer en betere resultaten.
- Wat heeft de werknemer nodig?Jobcraften heeft betrekking op meerdere gebieden. Een energiegever kan niet alleen een bepaalde taak zijn, maar ook het samenwerken met specifieke personen of afdelingen. Een geschikte werkplek doet daarnaast wonderen voor het voltooien van minder plezierige taken en ook andere faciliteiten kunnen een groot verschil maken. Ga hiervoor met elkaar in gesprek!
- Maak afspraken Door concrete afspraken te maken zorg je ervoor dat er ook echt iets verandert. Kijk op welke manier een herverdeling van de taken of andere wijzigingen in- en op het werk binnen de ambities van de werknemer passen, maar ook hoe die zich verhouden tot de wensen van de rest van het team en de doelstellingen van het bedrijf. Door concrete afspraken te maken stel je jezelf in staat om naderhand te evalueren en bij te stellen waar nodig.
Jobcrafting en de Werkenergieanalyse
De Werkenergieanalyse is een erkende en wetenschappelijk onderbouwde tool die inzicht geeft in de mate van bevlogenheid, energiegevers- en nemers op functieniveau en energie- en stressbronnen op organisatieniveau. Deze worden overzichtelijk weergegeven in een flowgrafiek. Zo geeft de analyse zowel de energiebronnen als de stressoren weer die iemand ervaart. Deze kunnen als basis worden gebruikt voor succesvolle jobcrafting.
Ben jij een ervaren loopbaancoach en heb je interesse om met de Werkenergieanalyse te werken? Geef je dan hier op voor een gratis masterclass.