Dinsdag 11 april 2023
Vanaf het moment dat je wordt geboren, kom je er niet meer van af. Als klein hoopje mens ben je afhankelijk van anderen die ervoor zorgen dat je in leven blijft. Om tot een psychologisch gezond mens uit te groeien, is het ook nodig dat je de koestering van ouders of verzorgers krijgt.
Maar dat is pas het begin van het menselijke verhaal. Ook in je latere leven zijn goede verbindingen met de mensen om je heen belangrijk. Er is een berg aan wetenschappelijk onderzoek die laat zien dat voedende relaties de sleutel zijn tot geluk.
Belangrijk fundament
Voedend – dat klinkt misschien als een rare term. Het geeft wel treffend aan hoe fundamenteel onze band met anderen is. Als je niet wordt gevoed, ga je dood. Privé of op het werk.
Overdreven? Als coach ken je vast verhalen over mensen die op hun werk gepest worden en hiervoor een hoge prijs betalen. Hetzelfde geldt bij grensoverschrijdend gedrag. Misschien heb je zelf ervaring met slechte werkverhoudingen en voel je direct wat deze zinnen met je doen.
Twee soorten verbinding
Als coach is aandacht voor verbindingen dubbel belangrijk. Dat begint bij jou. Regelmatig wordt aangetoond dat de relatie tussen coach en coachee bepalend is voor het succes van de coaching. Maar je hebt ook te maken met de verbinding van de coachee met de mensen om hem of haar heen op de werkvloer. Alle reden om eens dieper in het karakter van goede relaties te duiken.
Kijken naar verbindingen
Voedende verbindingen zijn relaties van hoge kwaliteit. Boeiend is hoe de effecten hiervan zich op verschillende manieren naar de praktijk vertalen. Ontdek hieronder de vier hoofdlijnen:
(1) Uitwisseling
Vanuit een uitwisselingsperspectief zijn goede verbindingen belangrijk omdat ze mensen waardevolle, nuttige beloningen en middelen geven. Bijvoorbeeld geld, advies, invloed, vertrouwen en zelfs positieve emoties. Netwerken is een praktische uitwerking hiervan, net als leiderschapsstijlen.
(2) Identiteit
In contrast hiermee staat het kijken vanuit identiteit. Daar gaat het om de rol die anderen hebben als actieve medescheppers van wie we kunnen en willen zijn op het werk. Hoe laten we onszelf zien? Hoe kunnen mensen zich ontwikkelen en experimenteren met een nieuwe rol of functie? Aanmoediging en ondersteuning van anderen, of juist het gebrek hieraan, kan zo’n kwetsbaar proces maken of breken.
(3) Groei en ontwikkeling
Hiermee verbonden is een groeiperspectief. Fijne contacten met anderen zorgen voor levendigheid. Ze vormen een veilig fundament voor ontwikkeling, van individuen en organisaties. Medewerkers zijn in staat om hun sterke kanten in volle kracht te laten groeien.
(4) Leren
Het vierde perspectief bekijkt relaties vanuit leren. Verbindingen worden gezien als een micro-omgeving waarin mensen nieuwe kennis of manieren verkrijgen, ontwikkelen en ermee experimenteren. Als de omgeving respectvol en uitnodigend is, staan mensen sneller open voor veranderingen in hun denken en voelen.
Hulpbron
Samenvattend: goede werkrelaties zijn een belangrijke hulpbron die ervoor zorgt dat mensen meer veerkracht hebben en meer energie uit hun werk halen. Toch zitten relaties vaak in de ‘softe sector’ en wordt het grote belang hiervan lang niet altijd onderkend. Voor jou als coach een goede reden om hier aandacht aan te geven. De vier benaderingen zijn dan een mooi handvat, zowel voor jouw connectie naar de coachee als voor de verbinding van de coachee met zijn of haar omgeving.
De Werkenergieanalyse
Over handvat gesproken: er is een slimme tool die met een werkbril naar energie kijkt. De Werkenergieanalyse faciliteert soepele en effectieve coaching, onder andere over het thema relaties met collega’s en de leidinggevende en over de verbinding met de organisatie. Duidelijke tabellen en grafieken vertalen gevoelens en gedachten naar concrete uitkomsten. Wat kost energie? Wat geeft energie? De online tool, opgevolgd door een persoonlijke rapportage en een verdiepend coachgesprek, zorgt voor inzicht en actie.
De beste manier om de kracht van de Werkenergieanalyse te ontdekken, is deze zelf te ervaren. Meld je aan voor de gratis online masterclass die regelmatig plaatsvindt.
Bron: Jane E. Dutton en Emily D. Heaphy: The Power of High-Quality Connections, hoofdstuk 17 in het boek Positive Organizational Scholarship (pag. 263-278), Berrett-Koehler Publishers, 2003
Dit is de link naar het artikel:
https://www.researchgate.net/publication/262725459_The_Power_of_High_Quality_Connections
The Power of High Quality Connections
January 2003, In book: Positive Organizational Scholarship (pp. 263-278)
Publisher: Berrett-Koehler Publishers; Editors: Kim Cameron, Jane E Dutton, Robert Quinn