Maandag 14 november 2022
Stress is populairder dan ooit. Dat krijg je met historisch hoge verzuimcijfers, toenemende werkdruk door de arbeidsmarktkrapte, hoge inflatie en het vervagen van de grens tussen werk en privé door hybride werken. Mensen en organisaties staan mentaal en fysiek onder druk.
Stress!
Als coach weet je hoe dat gaat met stress. Als een dief in de nacht sluipt hij bij mensen binnen. Die merken pas dat er iets aan de hand is als ze uitgeput ‘s ochtend wakker worden en geen enkele energie meer hebben om aan het werk te gaan.
Aan de andere kant heeft stress ook positieve effecten. Bij gezonde werkdruk zijn mensen productiever, maken ze minder fouten en verzuimen ze minder. Stress is dus een ingewikkeld iets.
Waar hebben we het over bij stress?
Als er ergens misverstanden over bestaan, dan is het over stress. Het woord betekent op zichzelf spanning, maar er wordt van alles onder gestopt. Mensen zeggen dat ze last hebben van stress en dan bedoelen ze last van vervelende dingen in hun omgeving. Die dingen kunnen sociaal zijn, maar ook lichamelijk of geestelijk. Verwarrend is dat we onze reactie hierop ook stress noemen. En ook allerlei vervelende gevoelens die we ervaren als we stress hebben, of we nu de oorzaak in beeld hebben of niet.
Samengevat: als mensen iets stress noemen, kan het zijn dat ze de oorzaak bedoelen, maar ook hun reactie hierop of de gevoelens die het effect zijn van stress.
Experts doen het iets simpeler: die hebben het aan de ene kant over stressveroorzakers en aan de andere kant over de reactie hierop. Niks aan de hand, althans, zolang deze twee soorten met elkaar in balans zijn. Helaas gaat het daar steeds vaker mis.
Betrokkenheid en invloed
Met je coachblik zie je dat mensen bij veel zaken betrokken zijn. Dat kan mooi en stimulerend zijn, totdat die betrokkenheid grotendeels negatieve gevoelens veroorzaakt. Dan kloppen spanning, frustratie en stress aan de deur. Als mensen ook nog denken dat ze weinig of helemaal geen invloed hebben op deze zaken, komen ze in machteloosheid terecht. Na een tijdje zoeken ze jou op. Als coach heb je dan de taak om mensen weer op de rit te krijgen.
Verspilling van energie
Wat is dat toch zonde van al die kostbare menselijke energie, zowel van jou als van de coachee! Hoe fijn zou het zijn als we die diepe putten kunnen voorkomen. Als jij je afvraagt hoe je meer aan de preventieve voorkant kunt werken, is er goed nieuws. Dat kan met een slim instrument: de Werkenergieanalyse. Niet de zoveelste online tool, maar een wetenschappelijk onderbouwde aanpak die snel, concreet en effectief werkt.
Bevlogenheid
Coachees beantwoorden in de online portal vragen als hoe betrokken ze zich voelen bij hun werk. Ook staan ze stil bij hun veerkracht en hoe leuk en uitdagend ze hun werk vinden. Achter de schermen worden de antwoorden omgezet naar een score die laat zien hoe groot hun bevlogenheid bij het werk is.
Vaak komen hier best hoge scores uit. Denk aan sectoren als het onderwijs of de zorg, waar mensen meestal heel bewust voor kiezen.
Werkenergie en stress
Het wordt een ander verhaal als mensen gaan nadenken over hun energie- en stressbronnen. Allerlei thema’s als autonomie in het werk, de werk-privé balans en de relatie met de leidinggevende komen hierbij aan bod. Ook de invloed die ze op deze thema’s hebben. Achter de schermen vindt via het Job Demands-Resources model (ontdek het blog hierover) de vertaling plaats naar de hoeveelheid stress die coachees ervaren.
De volgende stap vraagt mensen om hun wekelijkse taken in beeld te brengen, vanuit de energiegevende en/of de energienemende kant. De werkenergiebalans die hieruit ontstaat, laat met één simpele cirkel zien hoe mensen ervoor staan qua werkplezier en stress. Vaak confronterend, altijd inzicht gevend.
Inzicht en actie
Na de online analyse ontvangt de coachee een uitgebreid rapport met duidelijke grafieken en toelichtende teksten. Een coachgesprek zorgt voor verdieping van de rapportage. De coachee maakt een persoonlijk prioriteitenplan. Zo weet hij of zij welke actie nodig is om energiekostende werkzaamheden te verminderen en energiegevende activiteiten te vermeerderen. Zo hebben mensen alles in handen om hun werkstress effectief te verkleinen.
Maak nu een gratis afspraak
Als je als coach stress bij mensen wilt aanpakken of voorkomen, met de Werkenergieanalyse kan het allebei. Ontdek het in de praktijk en meld je aan voor een gratis gesprek.
Auteur: Josien Sneek- enthousiaste licentiehouder van de Werkenergienanalyse