Zaterdag 10 februari 2024
Vaak zijn je sterke kanten zo verbonden met wat je vanzelf doet, dat je je er niet eens bewust van bent. ‘Dat doe je toch gewoon?’ Het zijn natuurlijke patronen in je doen en denken.
Maar …
Mensen en organisaties letten veel meer op wat er allemaal niet goed gaat. Dat moet worden aangepakt met verbeterpunten of, eufemistisch omschreven, ontwikkelpunten. Ook als coach ben je vast vertrouwd met mensen die bij je aankloppen omdat ze een probleem hebben.
Maar wist je dat inzichten uit de positieve psychologie aangeven dat het juist heel productief kan zijn om stil te staan bij sterke kanten?
Wat zijn sterke kanten?
Eerst maar even definiëren waar we het over hebben. Sterke kanten zijn positieve karaktereigenschappen. Die hebben we allemaal, maar toch zijn we verschillend. Dat verschil zit hem in dat we als individu onze unieke top vijf hebben aan kenmerkende sterke kanten. Twee voorbeelden. Stel dat je iemand hebt met als top vijf: bescheidenheid, creatief, liefdevol, teamwork en vriendelijkheid. Of iemand met als sterke kanten: creatief, liefdevol, leiderschap, moedig en teamwork. Deels dezelfde sterktes, maar de combinatie maakt het anders.
De effecten van sterke kanten
Werken met die sterke punten heeft veel positieve effecten. Ze geven je (extra) energie en hangen samen met beter functioneren, een groter gevoel van welbevinden en innovatief gedrag. Bovendien versterken ze elkaar en helpen ze om uitdagingen aan te gaan en tegenslagen te overwinnen. Als je dan ook nog weet dat de mate waarin die sterktes aanwezig zijn, redelijk stabiel is, zijn er genoeg redenen om hier meer aandacht aan te geven dan we meestal doen.
Ontwikkelen in vier stappen
Het begint bij jou als coach. In vier stappen kun je je kenmerkende sterke kanten ontwikkelen. Dat begint met bewustwording: wat zijn jouw sterke kanten?
Daarna is het zaak ze te begrijpen en te voelen hoe ze werken. Leuke tip hierbij: vraag eens aan anderen welke sterke kanten ze in jou zien. Wanneer zien ze jou stralen? Vaak krijg je antwoorden die verrassen.
- De derde stap is de praktijk: pas je sterktes toe, ook in lastige situaties.
- Last but not least: onderhoud je sterke kanten. Blijf ze inzetten én verbind ze met jouw waarden en levensdoelen.
- Als je dit proces zelf hebt ervaren, is het gemakkelijker om deze aanpak bij je coachees te ondersteunen.
Karaktersterktes en energie
Zoals je net las, zorgt het gebruik van sterke kanten ervoor dat mensen meer energie krijgen. Je kunt dit ook andersom toepassen: waar krijgen coachees energie van en welke kenmerkende karaktersterktes maken dit mogelijk? Lang niet alle coachees kunnen de vraag wat hen energie geeft goed beantwoorden. Als je jezelf slim wilt faciliteren, is de Werkenergieanalyse de moeite van het bekijken waard.
Handvatten voor het coachgesprek
In de rapportage die een coachee ontvangt na het online invullen van deze analyse, staan tabellen en grafieken die in één oogopslag laten zien waar de energie opbloeit. Voor jou als coach zijn de cijfers en figuren praktische handvatten waarmee je effectief het gesprek vorm en inhoud kunt geven.
Wil jij als coach mensen ondersteunen bij wat er al goed gaat en ze hierin laten floreren? Ontdek dan zelf de praktijk van de Werkenergieanalyse. Neem deel aan de gratis online masterclass die regelmatig wordt georganiseerd.< Gratis online masterclass - Werkenergieanalyse >