Donderdag 28 januari 2016
Nederlandse werknemers hebben behoefte aan regie over hun eigen ontwikkeling. Dit blijkt uit het jaarlijkse HR Benchmark-onderzoek van Raet. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.146 werknemers, 506 HR-managers en 117 bestuurders uit diverse branches van de Nederlandse markt.
Ongeveer 75% van hen geeft aan dat men zelf de regie in handen wil hebben voor een persoonlijk ontwikkelprogramma. Is daar echter wel voldoende ruimte voor? De helft van hen zegt van niet. Dat komt deels door het feit dat men niet over voldoende financiële middelen beschikt.
Passieve houding
HR-managers zeggen dan ook dat Nederlandse werknemers een te passieve houding aannemen ten opzichte van hun persoonlijke ontwikkeling. Deze groep geeft diverse oorzaken aan. De voornaamste oorzaak wordt 'waan van de dag' genoemd. De werknemers zijn druk met hun huidige werkzaamheden en maken geen tijd voor ontwikkeling.
Daarnaast wordt genoemd dat er te weinig bekendheid wordt gegeven aan de diverse mogelijkheden om te ontwikkelen. Als laatste reden geven HR-managers dat er onvoldoende stimulans is vanuit de leidinggevende. Bestuurders zijn niet zo negatief als de HR-managers. Slechts ongeveer 25% van hen vindt dat medewerkers te weinig doen ten opzichte van hun zelfontwikkeling.
De verantwoordelijkheid van HR-managers
Henk Jan van Commenee, productmanager talentmanagement bij Raet, licht de achtergrond van het onderzoek toe. Hij geeft aan dat er een duidelijke behoefte op te merken valt bij werknemers ten opzichte van de persoonlijke ontwikkeling.
Het is goed wanneer medewerkers zelf nadenken over resultaten en hun eigen handelen. Daardoor raken ze meer betrokken bij het werk wat ze doen, maar ook bij hun eigen denkwijze.
Doelstellingen van het bedrijf
Het is dan aan de HR-managers om die persoonsontwikkeling en de doelstellingen van hun bedrijf of organisatie met elkaar te verbinden. Dat is ook een goede manier om ontwikkelmogelijkheden op tafel te leggen, zodat de werknemers hiermee in aanraking komen en niet langer onwetend zijn over dit onderwerp.
Juist door de digitalisering zijn er vele ontwikkelingsmogelijkheden ontstaan. Zo zijn er bijvoorbeeld tools die erop gericht zijn de eigen tijd efficiënter in te richten. Op die manier kunnen werknemers echt de regie in handen nemen.
Energie- en stressbronnen werknemers
Ben jij benieuwd wat de energie- en stressbronnen zijn van jouw werknemers? Bekijk dan eens naar de Werkenergieanalyse. Deze tool kan je veel inzicht geven.