Woensdag 16 november 2016
Het is de Week van de Werkstress! Dit komt misschien een beetje over alsof het allemaal één groot feest is, maar zo is het natuurlijk niet. Er zijn er maar weinig werknemers die plezier beleven aan een flinke dosis werkstress. Gelukkig zijn er ook veel simpele dingen te doen tegen werkstress. Wij geven je er een aantal in dit artikel!
Waarom is werkstress vaak ongezond?
Een lichte mate van werkstress hoeft niet per definitie ongezond te zijn. Sterker nog, er zijn mensen die juist aanzienlijk beter presteren wanneer zij een lichte mate van werkstress ervaren. Een matige tot hoge mate van stress kan zeker wel nadelige gevolgen op de gezondheid hebben.
Men kan een veelzijdigheid aan symptomen ervaren die worden veroorzaakt door een te hoge mate van werkstress, waaronder slapeloosheid, concentratieproblemen, verminderde eetlust, neerslachtigheid, hoofdpijnen en misselijkheid. Wie veel werkstress ervaart kan hier dus maar beter iets aan doen!
15 Tips voor minder stress
Hieronder geven wij je 15 oplossingen en tips om werkstress te voorkomen!
- Stel aan het begin van elke werkdag of werkweek een haalbare planning op en zorg ervoor dat je je hier ook aan houdt.
- Zet het geluid van je telefoon en je mailbox uit om even ongestoord door te kunnen werken zonder afgeleid te raken.
- Komt er een drukke tijd op het werk aan? Overleg dan met andere personen in je huishouden om de taken thuis wat meer te verdelen.
- Zie jij mogelijkheden tot stressverlichting, maar mag je zelf niet zomaar veranderingen doorvoeren? Ga dan een gesprek aan met je werkgever.
- Bekijk eens of je vaardigheden vanuit je privésfeer ook zou kunnen inzetten op je werk om het allemaal net even iets makkelijker te maken.
- Help je collega’s met het verminderen van de werkstress door kennis en vaardigheden met hen te delen.
- Houd je aan werktijden en zet de zakelijke mail en / of telefoon buiten deze tijden gewoon uit.
- Neem een hond of kat op het werk. Dieren brengen een positieve sfeer in de omgeving en zorgen voor rust.
- Zorg ervoor dat de werkstress wordt opgenomen in de Risico Inventarisatie en Evaluatie om gericht op zoek te gaan naar de juiste aanpak.
- Koop een blauwlichtinstallatie voor je mobiele apparatuur wanneer je deze in de avond gebruikt. Je zal dan aanzienlijk beter slapen.
- Neem je pauzes zoals het hoort. Het nemen van een pauze leidt je even af van het werk en verlaagt direct (tijdelijk) de werkstress.
- Even een frisse neus halen doet wonderen. Gebruik hiervoor de pauze. Maak bijvoorbeeld eens een wandelingetje met een paar goede collega’s.
- Sporten helpt je om werkstress los te laten. Je kunt ook eens overleggen met je werkgever om sportactiviteiten op het werk mogelijk te maken.
- Aandacht voor teambuilding is belangrijk. Door helder, effectief en aangenaam samen te werken kan veel werkstress worden weggenomen.
- Extra scholing biedt niet alleen mogelijkheden tot ontwikkeling, maar zorgt er ook voor dat men makkelijker met het bestaande werk (en de werkstress) om kan gaan.
Heb jij ook last van werkstress?
Geeft de Week van de Werkstress jou het gevoel dat er eindelijk eens een week is aangebroken die helemaal bij jou past? Dan is het zeker goed om eens te bekijken waar al die werkstress vandaan komt, zodat je ook weet wat je te doen staat om de stress te verlichten. Maak gebruik van de Werkenergieanalyse om het te ontdekken. Vraag een gratis demo aan of zoek een coach in jouw regio.