Dinsdag 04 juli 2023
Ben je een ervaren coach? Mooi! Dan hoef je niets nieuws meer te leren, want je weet ondertussen al heel veel. Je kennis en vaardigheden zijn je zo eigen dat je je niet eens realiseert dat je ze hebt en gebruikt. ‘Onbewust bekwaam’, je kent de term vast wel.
Ben je een ervaren coach? Dan is het opletten geblazen, want je weet al zo veel. Het nadeel daarvan is dat je je kennis en vaardigheden bijna zonder nadenken inzet. Misschien ook in situaties waar het niet werkt of zelfs contraproductief is. Van ‘onbewust bekwaam’ zit je dan zonder het te merken in ‘onbewust onbekwaam’. Ai!
Toverwoord
Wat is het toverwoord om het verschil te maken? Bewustzijn. Wat dat betreft ben je als coach geen millimeter anders dan je coachee.
Dat weten ze ook bij de International Coach Federation (ICF). Daarom is het inspireren van het bewustzijn van de coachee een van de acht kerncompetenties van een coach. Wanneer je coaching omschrijft als een veranderingsproces, start dat met bewustwording. Door jouw vragen en feedback wordt de coachee zich bewust van wat hij wil, wat belangrijk voor hem is, welke overtuigingen en welk gedrag bijdragen om zijn doelen te halen en welke niet.
Theorie en praktijk
ls dat bewustzijn er is, neemt hij beslissingen over het pad dat hij wil lopen. Hij maakt hiervoor keuzes waaruit acties voortvloeien die resultaten geven. Door daarvan te leren wordt je coachee zich nog meer bewust. Het klinkt allemaal logisch en simpel. Als coach weet je echter dat de praktijk behoorlijk weerbarstig is. Hoe krijg je de coachee in die actiemodus?
Inzichten en leervermogen
De basis is dat je de coachee faciliteert bij het laten ontstaan van inzichten en bij het vergroten van zijn leervermogen. Hiervoor duik je als coach in je gereedschapskist met tools en technieken - denk aan krachtige vragen stellen, stiltes bewust gebruiken en metaforen of gelijkenissen inbrengen. De ICF geeft hiervoor handvatten, waarvan er in dit blog vijf aan bod komen.
-
Begeleiden om zichzelf te ontdekken
Vergroot het bewustzijn van de coachee door vragen te stellen over zijn manier van denken, waarden, behoeften, wensen en overtuigingen.
-
Laten leren over zichzelf
Nodig hem uit om het leren over zichzelf te benoemen en te onderzoeken. Dat kan met vragen als:
- Wat leer je hiermee over jezelf?
- Wanneer je het idee dat je altijd succesvol moet zijn zou loslaten, hoe ben je dan anders?
- Verleiden voorbij zijn huidige denken of voelen te gaan
Kies verrassende invalshoeken om zijn referentiekader op te rekken. Ondersteun de coachee bij het anders kijken naar situaties en wensen. Confronteer hem soms met zichzelf – uiteraard altijd met respect en goed contact.
- Laten toepassen van het nieuw geleerde
Help hem te ontdekken welke nieuwe gedachten, overtuigingen, percepties en emoties hem versterken om het nieuw geleerde in de praktijk uit te voeren. Zo krijgt hij meer ondersteuning om actie te ondernemen en te bereiken wat voor hem belangrijk is.
Gebruik vragen als:
- Wat je net hebt ontdekt, hoe kun je dat gebruiken voor je verlangen om meer voor jezelf op te komen?
- Hoe kun je dat nieuwe inzicht voor je laten werken?
- Delen in jouw observaties en inzichten
Wat jij als coach ziet en merkt, kan je coachee nieuwe inzichten geven. Deel dit spaarzaam, alleen als je denkt dat dit hem op een idee kan brengen of een nieuw perspectief geeft. Breng het niet als waarheid, maar als suggestie of optie.
Effectief communiceren
De kerncompetentie Inspireren van bewustzijn valt bij de ICF onder het domein Effectief communiceren. De vijf handvatten van hiervoor worden ingebed in praktische tips als:
- gebruik taal die de coachee verstaat: praat helder en beknopt
- draai niet om de hete brij heen
- richt je op wat de coachee zegt en NIET zegt.
Terug naar jou als coach
Aan het stuur zitten om het bewustzijn bij de coachee te vergroten, vergt ook een actieve stuurhouding bij jezelf. Geef aandacht aan rust, tegenwoordigheid van geest, concentratie, plezier en niet te vergeten nieuwsgierigheid – die zorgen voor je eigen bewustwording. Zo stuur je, ook als ervaren coach, je eigen proces!
De Werkenergieanalyse
Vaak zien mensen dingen pas als het concreet en praktisch is. Als je een instrument zoekt om het bewustzijn van een coachee te vergroten, is de Werkenergieanalyse een uitstekend middel. De analyse geeft, na het invullen van een online tool, een uitgebreid persoonlijk rapport met veel praktische informatie. Overzichtelijke grafieken met verschillende kleuren en eenduidige tabellen. In een verdiepend coachgesprek ga je in op de resultaten en vraag je door.
- Zo krijgt de coachee inzicht in de invloed die hij heeft op energie- en stressbronnen.
- Ook beantwoordt de coachee verschillende open vragen over persoonlijke doelen.
- Die informatie geeft jou als coach de mogelijkheid om de coachee stil te laten staan bij zijn intenties en gedrag.
Maakt dit je nieuwsgierig?
De beste manier om de Werkenergieanalyse te ontdekken, is deze zelf te ervaren. Meld je aan voor de gratis online masterclass die regelmatig plaatsvindt. Schrijf je hier in voor de online masterclass.
Boekentip
Het boek De 8 coachcompetenties - gids voor de professionele coach van Annemarie van der Meer en Marianne van der Pool beschrijft alle kerncompetenties van de ICF. Elk hoofdstuk licht een competentie toe. Je krijgt praktische handvatten aangereikt en dieper inzicht in de betekenis en achtergrond van de competenties. Handig voor beginnende én gevorderde coaches.