Maandag 18 september 2023
Medewerkers die fysiologisch ontregeld zijn, kun je niet helpen door alleen aan hun mentale veerkracht te werken. Zij moeten eerst fysiek herstellen en (beter) naar hun lichaam leren luisteren. Bovendien moet de ‘heilige driehoek’ van voeding, beweging en ontspanning in orde zijn, alvorens er ruimte is om aan psychologische factoren en persoonlijke ontwikkeling te werken. Gelukkig wordt dit door steeds meer bedrijven erkend, merkt stress- en re-integratiecoach Cecile Collaris. Als voorbeeld noemt zij een wereldspeler in logistieke procesautomatisering, die regelmatig medewerkers doorverwijst die stressklachten ervaren, dreigen uit te vallen of uitgevallen zijn.
Coöperatie Burnout Preventie & Begeleiding
Cecile is mede-initiatiefneemster van de coöperatie Burnout Preventie & Begeleiding, waarin bevlogen professionals multidisciplinair inzetten op herstel van stressklachten en een positieve werkenergie. Daarbij focussen zij op zowel voeding, beweging, brein, emoties, zelfinzicht als ontspanning. “Recent hebben wij een mevrouw met een hoge managementfunctie begeleid, die dreigde uit te vallen”, vertelt ze. “Snelle actie was geboden, omdat de organisatie haar niet kon missen. Konden wij haar als coöperatie alsjeblieft op de rails houden?”
Verschillende klachten
“Ze sliep slecht, had weinig energie en daardoor een kort lontje. Bovendien kampte ze met gewichtstoename en pijnklachten en was de relatie met zowel haar team als haar leidinggevende niet meer optimaal”, aldus Cecile. “Al snel bleek dat zij haar lat enorm hoog legde, keihard werkte en zichzelf hierdoor op bepaalde vlakken was kwijtgeraakt. Behalve haar werksituatie, was ook haar thuissituatie hectisch en complex. Onder andere omdat ze een mantelzorgrol op zich had genomen. Ze voelde zich op alle gebieden overvraagd en had of nam geen tijd meer voor zichzelf. Werken in de tuin, lekker en gezond koken, paardrijden en andere activiteiten die voor ontspanning zorgden, stonden al lange tijd op een (te) laag pitje waardoor haar stressklachten verder toenamen.” Het aanvankelijke coachdoel was om terug in haar kracht te komen. “Gaandeweg het traject veranderde ze echter van inzicht.”
Leren ontspanning leidt tot winst
Het traject voor de medewerkster startte met een bezoek aan de energetisch masseur en yoga-/ademcoach. Immers was ze het contact met haar lichaam behoorlijk kwijtgeraakt. “Door middel van massages en oefeningen heeft zij geleerd om haar lichaam weer te laten ontspannen, om letterlijk op adem te komen en om haar lijf weer te voelen”, vertelt Cecile. “Een enorme winst, die direct werd bevestigd toen ze na een massage haar paard bezocht. Waar haar paard lange tijd nukkig reageerde, werd ze ineens weer vriendelijk begroet!” Ook is de medewerkster met een voedingsdeskundige aan de slag gegaan. “Uit dit traject bleek bijvoorbeeld dat ook overgangsklachten een rol speelden. Door de overgangshormonen was ze namelijk nóg gevoeliger voor stress. Van de voedingscoach heeft ze geleerd hoe anders eten haar gemoedstoestand positief kan beïnvloeden.”
Levensloop in kaart
Wat zijn belangrijke ontwikkelingen in haar leven geweest? En hoe heeft ze hierop gereageerd? “Ook heb ik de Werkenergieanalyse ingezet. De combinatie van deze coachinstrumenten maakte heel goed inzichtelijk dat de medewerkster gedreven door haar ouders een technische studie heeft gevolgd, diverse functies bij technische bedrijven heeft bekleed en daar heel succesvol in is geworden. Maar ook dat ze van kinds af aan al het verlangen had om meer te doen met de natuur, muziek en gezonde voeding. Dit inzicht was de eerste stap om alsnog haar hart te volgen, haar werkgever te verlaten en een opleiding tot paardencoach te volgen. Een beslissing die haar werkgever gelukkig begrijpt en steunt.”
Rapportage Werkenergieanalyse
“Kijkend naar de grafiek van stress en invloed, waren er nogal wat stresspunten waarop de medewerkster geen invloed dacht te hebben”, aldus Cecile. “Op het punt ‘Ik twijfel of ik de rol van manager wil blijven uitvoeren’, had ze juist weinig stress en veel invloed. Hier hebben we heel bewust op doorgepakt, wat tevens geldt voor de vragen ‘Wat maakt jouw werk zinvol? Wat is jouw droom? En is dit mogelijk binnen deze organisatie?’ Het inzicht dat hierdoor ontstond, heeft ervoor gezorgd dat ze andere keuzes heeft kunnen én durven maken. Bij het viergesprek met de medewerkster, leidinggevende en HR-manager, gaf de rapportage van de Werkenergieanalyse goede aanknopingspunten. Ook op dit vlak is de Werkenergieanalyse bijzonder waardevol gebleken.”