Maandag 08 juli 2019
Door Harry de Lange

Coachingstrajecten zijn een probaat hulpmiddel om werknemers bevlogen en langdurig inzetbaar te houden. Daar weet Harry de Lange, specialist in training, supervisie en ondernemende begeleiding, alles van. In opdracht van een infrabedrijf verzorgt hij regelmatig coachtrajecten en individuele en groepstrainingen, in samenspraak met de P&O-afdeling en (vaak) de Arbo-arts.
Eén van zijn recente coachees was een manager, die op een dood spoor in zijn carrière was beland. Hij liep tegen een burn-out aan en had zelfs hartproblemen gehad, waarvan hij erg was geschrokken. Zo kon hij niet verder. Maar, wat dan?
Aanleiding
“Afgelopen zomer kwam ik met de manager in contact”, vertelt Harry. In een intakegesprek hebben we kennisgemaakt met elkaar én met de problemen waar hij tegenaan liep. In zijn hart wist hij dat zijn huidige functie niet meer bij hem paste. Hij liep volledig leeg op zijn dagelijkse taken. Maar wat hij wél wilde doen, wist hij niet. Ik heb een aantal coachgesprekken voorgesteld, om hem in zijn zoektocht te ondersteunen. Als vertrekpunt heeft hij de Werkenergieanalyse ingevuld, om meer inzicht te krijgen in zijn energiegevers en energienemers.
Inzicht door de Werkenergieanalyse
De Werkenergieanalyse bleek zeer verhelderend. “De werknemer bleek nog slechts 20% bevlogen. De frequente overlegsituaties op zijn werk, de hoge werkdruk, zijn dagelijkse werkzaamheden (calculaties en tekenwerk) én het gevoel dat hij projecten nooit goed kon afronden, bleken echte energievreters”, vertelt Harry. Over de organisatie zelf was hij echter wel heel tevreden. De on-hands cultuur, de mensen en de groei/ontwikkeling die het bedrijf doormaakte, waren voor hem redenen om binnen de organisatie te willen blijven.
Op eigen initiatief heeft hij een afspraak gemaakt met de P&O-afdeling en met zijn directeur, om de mogelijkheden hiervoor te bespreken. De organisatie bleek gelukkig welwillend. “Omdat ze zijn kennis en ervaring graag wilden behouden, kreeg de werknemer alle ruimte om zijn mogelijkheden binnen de organisatie te onderzoeken.”
Zoektocht
In totaal heeft de zoektocht 2,5 maand geduurd. “In de tussentijd hebben wij diverse coachgesprekken gevoerd, waarin zaken zoals werkdruk, stress, werk/privébalans, bevlogenheidén eventuele nieuwe taken, uitvoerig zijn besproken. Zodat de werknemer een weloverwogen keuze voor zijn nieuwe functie kon maken. Op de werkvloer heeft hij intussen diverse algemene klusjes uitgevoerd, totdat een nieuwe, passende uitdaging zich aandeed.”
Resultaat
Binnen de infraorganisatie wordt op dit moment een nieuwe tak opgezet, waarvan de werknemer projectmanager wordt. Op een manier zoals hij dat zelf wenst, vertelt Harry. In plaats van de directe aansturing aan de operationele kant zal de werknemer vooral de klantcontacten voor zijn rekening gaan nemen. Een taak die hem enorm veel energie geeft. Bovendien is zijn nieuwe functie dichter bij huis, waardoor hij flink minder reistijd heeft.
Inmiddels is ons coachtraject afgerond, met een mooi resultaat voor alle betrokken partijen. De werknemer is in zijn nopjes met de stappen die hij heeft gezet en komt helemaal tot bloei in zijn nieuwe functie. En de organisatie zelf? Die heeft zijn kennis en ervaring kunnen behouden en heeft er een bevlogen werknemer bij.