Maandag 07 december 2020
Krachtvelden zoals willen & moeten, gevoel & verstand, belastbaarheid & belasting en mens & werk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar continu. Door hier bewust van te zijn en door regelmatig stil te staan bij jezelf én de zaken die voor jou belangrijk zijn, kun je het evenwicht tussen deze krachtvelden bewaken en waar nodig herstellen. Dit zorgt niet alleen voor meer grip, maar ook voor een betere werk-privébalans. Dát is het motto van careercoach en trainer Theo Boonen, die mensen op een persoonlijke manier ondersteunt in hun zoektocht naar meer balans en/of beter passend werk. Uit ervaring weet hij dat meer inzicht en ogenschijnlijk kleine aanpassingen enorme veranderingen teweeg kunnen brengen…
Was het misschien tijd voor een nieuwe carrierestap?
Een mooi voorbeeld is het verhaal een Engelse docente en kunstenares, die na 10 jaar in het onderwijs haar werk-privébalans én energie helaas was verloren. “Hoewel leerlingen en collega’s enthousiast waren over mijn werk, gaf het mij geen plezier en voldoening meer”, vertelt ze. Ik was onrustig, gefrustreerd en kwam daardoor niet meer aan mijn grootste hobby toe: schilderen. Was het misschien tijd voor een nieuwe carrièrestap? Of kon ik als medelander en alleenstaande ouder beter blijven zitten waar ik zat? Maar hoe kon ik dan mijn passie en plezier terugkrijgen en werk en privé beter afstemmen? Ik worstelde enorm met deze vragen en heb contact gezocht met mijn leidinggevende en HR. Via hen kwam ik in contact met Theo, die mij geweldig heeft geholpen.”
Mijn werkwijze bestaat uit zelfanalyse, zelfinzicht en zelfsturing.
“In een kennismakingsgesprek hebben we de wensen en verwachtingen van de docente besproken”, vertelt Theo. “Ook heb ik mijn werkwijze voorgesteld, waarin zelfanalyse, zelfinzicht en zelfsturing centraal staan. Vervolgens heb ik een Plan van Aanpak gemaakt, waarin onder meer de Werkenergieanalyse (nulmeting), een aantal verdiepende gesprekken, een Talent Motivatie Analyse (TMA) en een eindmeting waren opgenomen.” De Werkenergieanalyse is volgens Theo een logisch vertrekpunt. “Het instrument legt heel snel en transparant een aantal elementen bloot, die relevant zijn voor hoe mensen in hun werk zitten. Immers moeten coachees hun werksituatie zowel kwalitatief als kwantitatief in beeld brengen en beoordelen. De meesten hebben dat nog nooit gedaan. De Werkenergieanalyse leidt dan ook tot mooie aha-momenten en geeft duidelijk inzicht in de energie- en stressbronnen.” Ook de docente is te speken over het instrument. “Ik werd niet alleen gedwongen om na te denken over mijn taken, maar ook over hoeveel energie zij opleveren”, vertelt ze. “Alleen al door de vragen te beantwoorden, startte een uitgebreid bewustwordingsproces. Toch was de uitslag een shock….”
"Wat direct opviel was de lage bevlogenheid van de docente, vertelt Theo".
“Bovendien kwamen diverse stresserende zaken naar voren. Zo stond bijvoorbeeld haar eigen autonomie onder druk, was haar werkdruk hoog en scoorde ze maar liefst 90% rood en slechts 10% groen in de werk-energiebalans. Tijdens de verdiepende gesprekken en middels diverse opdrachten heb ik haar op deze uitkomsten laten reflecteren. De nadruk hierbij lag op het omgaan met weerstand en blokkades. Bovendien hebben we onderzoek gedaan naar haar stresstype: hoe reageer je op stress? En welke invloed heb je, om deze stress te verlagen? Ook hebben we gefocust op haar kwaliteiten, evenals de valkuilen die hierbij horen. Verdiepende opdrachten met de focus op keuzes maken en eigen regie hebben geholpen om de emotionele balans te herstellen.”
Ook in de Talent Motivatie Analyse kwam de emotionele balans aan bod. “In de TMA wordt bijvoorbeeld inzicht gegeven in eigenwaarde, ontzag en steunbehoefte”, aldus Theo. “Bijzondere en waardevolle krachten die ze misschien even niet meer voelde, maar die nog wel degelijk in haar scholen. Dit is ook wat bij mij is blijven hangen. De docente was enorm krachtig, sterk, duidelijk en open en heeft zich vol ingezet tijdens ons traject, waardoor ze heel dicht bij zichzelf is uitgekomen. Vanuit zelfanalyse, zelfinzicht en zelfsturing heeft ze weer haar weg vooruit gevonden en keuzes voor zichzelf durven maken. Daar heb ik enorme bewondering voor.”
Ze heeft een belangriijke keuze gemaakt door haar oude passie weer betekenis te geven.
Eén van deze keuzes is dat ze besloten heeft haar oude passie weer betekenis te geven. “Ik ben één dag minder gaan werken”, vertelt ze. “Hierdoor blijf ik financieel in control, maar heb ik ook voldoende tijd over om mijn passie voor kunst weer op te pakken. Deze mogelijkheid was nooit in me opgekomen en het voelt alsof ik een Olympische medaille in handen heb. De kleine verandering heeft mijn werk-energiebalans verbeterd. Bovendien heeft het coachtraject geleid tot nieuwe inzichten. Ik heb nu meer controle over mijn taken en durf mijn grenzen duidelijker aan te geven. Zo werk ik niet meer door tijdens mijn lunchpauze. Bovendien zorg ik dat ik op vrijdag voor 19.00 uur mijn nieuwe werkweek heb voorbereid, zodat ik in alle rust aan de nieuwe week kan beginnen. Met andere woorden: ik heb weer regie, controle en rust. Hierdoor zit ik veel beter in mijn vel én ga ik weer met plezier naar mijn werk.”
Uit de eindmeting kwam een verbluffend resultaat naar voren.
Aan het begin van dit schooljaar heeft de docente opnieuw de Werkenergieanalyse ingevuld. Uit de eindmeting kwam een verbluffend resultaat naar voren. In plaats van 90% rood en 10% groen scoort de docente nu 75% groen en 25% rood in haar werk-energiebalans. Een score waar zowel zij als Theo enorm trots op mogen zijn.