Pas als je weet waar je hart ligt, kun je het volgen

Een verpleegafdeling in een Brabants Algemeen Ziekenhuis stond tussen 2012 en 2014 flink op zijn kop, toen vanwege een reorganisatie serviceteammedewerkers onder werden gebracht binnen de formatie van de verpleegafdeling. Doordat de reorganisatie niet goed was uitgerold, ontstond veel onrust op de werkvloer. Onrust die zich dankzij de inzet van teamleider facilitaire dienst Mieke Moorman-Stuulen en interimmanager Klaasje Oosterloo is omgezet in een krachtig team, met de juiste mensen op de juiste plek.

 

Om een reorganisatie soepel te laten verlopen, is geen sinecure. Als dan ook nog eens collega-teamleiders verdwijnen, maak je pas echt een sprong in het diepe. Dat ervoer ook Mieke, die hierdoor gedwongen werd in een begeleidingsrol waarvoor ze niet had ‘getekend’. “Gelukkig kreeg ik vanaf dat moment hulp van Klaasje”, vertelt ze. “Zij leerde me zwemmen door me, ondanks alle weerstand die ik kreeg, weer de positieve kanten van mijn taak te laten zien. Klaasje begeleidde me zonder op mijn stoel plaats te nemen. Ze hield me steeds een spiegel voor, waardoor ik kon groeien in mijn functie. Samen hebben we het reorganisatieplan bekeken en alle processen onder de loep genomen, waarna we de reorganisatie opnieuw hebben uitgerold. Mijn kennis en Klaasjes transparante blik waren hierbij van grote waarde.”

 

 

Als nulmeting nam Klaasje bij Mieke de Werkenergieanalyse af. “Zo kreeg ik niet alleen een goed beeld van hoe Mieke in haar functie stond, maar ook van haar als persoon”, vertelt Klaasje. “Uit de analyse bleek dat Mieke heel goed wist wat ze wel en niet wilde en waar ze invloed op kon uitoefenen. De uitslag van de Werkenergieanalyse heb ik naast het begeleidingstraject voor de reorganisatie gelegd, zodat ik haar optimaal kon ondersteunen tijdens haar taken.” Klaasje leerde Mieke hoe ze haar teamleden – op een positieve manier – weer op het juiste pad kon krijgen, door hen in hun kracht te zetten. “Tijdens het proces ontdekte ik ontzettend veel potentie in Mieke”, vertelt Klaasje. “Ze heeft de opdracht ook ontzettend goed opgepakt. Ze heeft haar teamleden weer enthousiast gekregen, door daadkrachtig op te treden, maar wel met oog en oor voor de werkvloer.”

 

 

De reorganisatie in het Algemeen Ziekenhuis heeft uiteindelijk van december 2013 tot de zomer van 2014 geduurd. Ondanks de moeilijke start zijn Mieke en Klaasje erin geslaagd om de neuzen van alle medewerkers dezelfde kant op te krijgen. De functie van Mieke werd boventallig, maar daar is zij zelf niet rouwig om. “Tijdens het maken van de Werkenergieanalyse ontdekte ik dat ik uit de taken die ik het meest uitvoerde, de minste energie haalde. Dat was confronterend, maar achteraf ook heel goed. In mijn functie moest ik veel plannen en roosteren. Iets waar ik heel goed in ben, maar waar ik geen voldoening uit haalde. Mijn hart bleek veel meer te liggen in het managen van organisaties en in projectmatig werken.” Onder begeleiding van Klaasje maakte Mieke opnieuw een sprong in het diepe. “Ik heb, na dertig jaar, ontslag genomen.

 

 

Ik heb mijn ervaring en veiligheid vaarwel gezegd en ben op zoek gegaan naar een andere functie. Via het netwerk van Klaasje kwam ik in een verzorgings-verpleeghuis met een hospice, waar ik inmiddels werkzaam ben als teammanager. Hier voel ik me als een vis in het water. Het voeren van gesprekken, het opnieuw in hun kracht zetten van medewerkers, daar ligt mijn hart.”

 

 

Klaasje en Mieke hebben nog steeds contact met elkaar. In de toekomst hopen de twee nog regelmatig te kunnen samenwerken. Bijvoorbeeld in het verzorgings-verpleeghuis, waar Mieke de Werkenergieanalyse al heeft gepromoot onder haar teamleden. “Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen – net als ik – baat hebben bij het in kaart brengen van hun energiegevers en -nemers. Pas als je weet waar je hart ligt, kun je het volgen.”

Veerkracht en stress: voor jou als coach een eeneiige tweeling

Wist je dat er één eigenschap is die al je problemen oplost? Welk wondermiddel dat is? Veerkracht. Als we maar veerkrachtig genoeg zijn,..

Lees blog

Volg ons op:

Video