Ik ben Jacqueline Scherpenzeel

Loopbaancoach en ontwikkelaar van Werkenergieanalyse, de slimste tool voor loopbaancoaches

Toen ik in 2005 de switch maakte van agrarische projectmanager naar zelfstandig loopbaancoach was ik maar met één ding bezig: mensen helpen.

Bezig met ondernemen? Geld verdienen? Succesvol worden? Dat wilde ik wel. Maar het had niet bepaald mijn prioriteit. Die mensen, dáár ging het me om. Coachen!

Ik wíst dat ik ze kon helpen en dat is ook wel gebleken, met de ruim 600 mensen sinds de oprichting van mijn bedrijf … ik heb mijn oude administratie er even op nagekeken😊. Elke keer was het weer genieten. Zo mooi om te zien hoe een blik verandert als je iemand zijn of haar talenten weer laat ontdekken.

En nog mooier: die kracht die ze uitstralen als blijkt dat ze concrete stappen kunnen nemen naar die ideale baan… of de ideale invulling van hun huidige baan.

Al snel na die eerste aanloop begon mijn bedrijf lekker te draaien. Ik wist zeker dat dit mijn beste beslissing ooit was.

"Maar er viel me ook iets op.
En ik was te gedreven om het los te laten."

Want wat me opviel, is dat elke nieuwe offerte zo’n ‘ding’ werd. Opdrachtgevers bekeken alles zó kritisch. Terwijl de potentiële coachee vaak al een enorme klik met mij had. Stond te popelen om te beginnen!

En ik: ik had bij die kennismaking al goed in de peiling om welke kernthema’s het zou gaan draaien. En ik wilde óók aan de slag, want hier kon ik wat mee!

Maar ja. Ondernemen. Alles draait om vertrouwen. En in de praktijk bleek het elke keer weer een tijdrovend traject om die opdrachtgever te bewijzen wat coaching zou betekenen.

Bij de één was er geen budget. Bij de ander was er vooral angst voor een eventuele exit van die werknemer. En bij anderen hadden ze gewoon een slechte ervaring met een coach gehad, want ja, ook dat komt voor.

"Ik wist dat ik waar kon maken wat ik beloofde.
Maar ik wist niet hoe ik dat moest bewijzen."

Dus ging ik op zoek. Naar iets met structuur. Meetbaarheid. Input en output. Ik dook terug in mijn achtergrond als projectmanager, wie had dat verwacht?

En toen viel het kwartje. Want een opdrachtgever of klant raakte niet overtuigd als ik gratis enthousiast bleef vertellen. Die raakte pas overtuigd als ik kon zeggen: Dit is er aan de hand – en dit is wat ik voor je kan doen. Hier hebben we ongeveer 6 sessies voor nodig.Het in kaart brengen van die eerste twee stappen, daar ging het om! Inzicht en uitzicht. De coachee kon een groot gedeelte van de input zelf doen. Mits ik het zou begeleiden. Maar die coachee was nog geen klant, dus hoe moest ik dat doen?

"Toen kwam de Erasmus Universiteit in beeld.
Als je input online zou vertalen naar grafieken, conclusies en een PLAN, dan hád je wat."

Het idee voor een praktische online tool voor loopbaancoaching was geboren. Werd opgezet. En bleek direct zó waardevol dat er geen haar op mijn hoofd was om dit in te zetten bij een gratis intakegesprek. Deze tool was een dienst op zich. Met alleen deze tool kon ik eindelijk iets aanbieden voor een laagdrempelig bedrag waaruit zou blijken wat ik met een echt coachingstraject kon bereiken.

Nu had ik goud in handen. Was ik onderscheidend. Niet meteen hoor. Ik ben er een jaar mee gaan werken voordat ik het hele verhaal deelde in mijn intervisiegroep. Waarop vervolgens het halve team riep: dat wil ik óók!

"Dat was dus mijn dilemma.
Ga ik het delen, of houd ik het voor mezelf?"

Deze online tool was te mooi om klein te houden. Dus nu deel ik het. In plaats van werknemers te coachen, coach ik nu coaches zelf. Ik kan nog steeds géven. Tegelijk hebben zij méér te geven aan hun coachees. En deze tool geeft al ‘mijn’ coaches de mogelijkheid om zich te onderscheiden in volle markt… waar je nog altijd een prima boterham kunt verdienen als je je uren kunt besteden aan coaching… en niet aan het binnenhalen van orders.

Ruim 120 coaches werken nu met de Werkenergieanalyse. En ik ken ze allemaal persoonlijk. Elk jaar zie ik ze weer bij de gezamenlijke themamiddag. En voel me nog altijd een bevoorrecht mens dat ik deze tool heb mogen ontwikkelen en dat ik de coachingswereld zo’n stuk transparanter heb mogen maken.

Wil je weten wie bij mij zijn gecertificeerd?

De Werkenergieanalyse® wordt door meer dan 100 coaches, loopbaanbegeleiders en interimmanagers in Nederland ingezet.

Bekijk aangesloten coaches

Route naar Succes

Wil je zelf ervaren of het iets voor je is? Schrijf je dan in voor de gratis masterclass. Ook online. Zonder reizen, super effectief en op een tijdstip dat het jouw past. Kun je dat alvast zelf ervaren 😊

Gratis online Masterclass