Coach bij Effekt-Advies
Als coach lever ik graag een praktische bijdrage aan het vergroten van het werkplezier en de werkenergie van de betrokkene. Mede omdat dit in de praktijk vaak leidt tot betere werkprestaties, is er sprake van een win-winsituatie voor alle partijen en daar zet ik mijzelf graag voor in.
In de praktijk viel mij op dat mensen behoefte hebben aan een duidelijk startpunt, van waaruit zij kunnen gaan werken aan het vergroten van hun werkplezier. Werkgevers hebben behoefte aan inzicht om hun medewerkers in de praktijk gericht te ondersteunen bij het zodanig inrichten van hun werk en werkomgeving dat zij zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen en inzetten.
Door mijn jarenlange ervaring had ik, vanuit mijn rol als P&O adviseur, vaak gezien dat test- en assesments resultaten worden gebruikt om te verwoorden wat de leidinggevende zelf niet bespreekbaar wilde of durfde te maken. Om die reden heb ik er jarenlang voor gekozen in mijn coachpraktijk geen gebruik te maken van dergelijke instrumenten. Gezien de behoefte van mijn cliënten, ben ik toch op zoek gegaan naar een manier waarop de startsituatie zodanig inzichtelijk kan worden gemaakt dat mensen daar hun eigen actieplan aan willen koppelen.
Na zelf de Werkenergieanalyse te hebben gemaakt heb ik ervaren welke inzichten, actiepunten en resultaten deze analyse in korte tijd op kan leveren. Daarom heb ik besloten de licentietraining te volgen en inmiddels zet ik al een aantal jaren de Werkenergieanalyse succesvol in.
Als een loopbaanbegeleidingstraject start met het invullen van de Werkenergieanalyse gevolgd door het aanvullende gesprek, ontstaat er al snel veel bewustzijn bij de betrokkene over zijn of haar persoonlijke drijfveren en kwaliteiten. Ook wordt duidelijk wat aandachtspunten zijn, op welke manier daar concreet actie op kan worden ondernomen en wat de daadwerkelijke coachvraag is.
Het inzetten van de Werkenergieanalyse heeft daarmee voor mij als belangrijke meerwaarde dat concreet gewerkt wordt aan die punten waar het in de werksituatie daadwerkelijk om draait. Op die manier kan een betrokkene snel en heel gericht aan de slag om zijn/haar eigen werksituatie en daarmee werkplezier en werkenergie positief te beïnvloeden. Ook kan hij/zij collega’s; leidinggevende en/of P&O betrekken bij de actiepunten, waardoor betrokkenheid ontstaat bij het actieplan. In de praktijk heeft dit tot gevolg dat niet alleen de coachee zelf baat heeft bij de veranderende situatie, maar ook de directe (werk)omgeving.
Bovenstaande maakt dat ik vind dat het inzetten van de Werkenergieanalyse bij loopbaanbegeleidingstrajecten voor alle betrokkenen een belangrijke meerwaarde heeft. Ik werk er met veel plezier mee! Het biedt bovendien de mogelijkheid een begin- en eindmeting te te doen, waardoor de resultaten van het het coachtraject direct inzichtelijk worden voor de coachee en (eventueel) zijn/haar leidinggevende.