Dinsdag 20 september 2022
We hoeven het er niet over te hebben. Voor jou als coach zijn mensen een van de belangrijkste drijfveren. Je wilt ze in beweging brengen om hen de doelen te laten halen die voor hen belangrijk zijn.
Professionele coaching
Buitenstaanders zien ons vak vaak als soft gedoe. Dat coaching een vak is waarvoor je opleidingen en nascholing volgt, is nog lang niet bij iedereen bekend. Ook niet dat coaching steeds meer wetenschappelijk wordt bekeken en ondertussen dankbaar gebruikmaakt van de praktische vertaling van onderzoeksresultaten, bijvoorbeeld in modellen.
Modellen
Als we het over loopbaan en werk hebben, is er eentje die meteen naar boven springt. De Engelse benaming is niet te vermijden, zo gaat dat nou eenmaal in de internationale context: het Job Demands-Resources model (JD-R model). Dat ontstond niet zomaar - het werd in 2007 geïntroduceerd als het resultaat van jarenlang onderzoek. Natuurlijk waren er al eerder modellen die gingen over ‘het welzijn van werknemers’. Het bijzondere aan het JD-R-model is echter dat elk kenmerk van een baan zowel positief als negatief kan worden gezien.
Iedereen is uniek
Als coach zul je dat wel herkennen: wat voor de ene persoon positief en stimulerend kan werken, is voor de ander negatief en vermoeiend. Mooi is dat het JD-R model in bijna alle beroepen werkt, van tandartsen tot politieagenten. En de kracht zit in de eenvoud ervan.
Job demands en job resources (JD-R model)
Het model kijkt naar allerlei aspecten van werk: fysieke, psychologische, sociale of organisatorische. Daarbij gaat het aan de ene kant uit van taakeisen (job demands). Dat zijn de aspecten die steeds weer fysieke en/of psychologische inspanningen van mensen vragen. Bijvoorbeeld lastige klanten, hoge werkdruk of verstoorde werkrelaties.
Daarnaast zijn er energiebronnen (job resources). Deze aspecten zijn belangrijk voor het halen van doelen, ze zorgen dat inspanningen lichter voelen en stimuleren. Voorbeelden zijn zelfstandigheid, sociale binding met collega’s en verantwoordelijkheid. Coaching en talentontwikkeling hoort daar ook bij!
Mensen zoeken naar evenwicht
Je snapt het al: er moet evenwicht zijn tussen deze twee soorten aspecten. Als er genoeg energiebronnen zijn, leidt dat tot bevlogenheid. Maar: soms is de scheidslijn dun. Als iemand langdurig hoge taakeisen krijgt, kan dat een uitputtingsproces in gang zetten. Om aan de eisen te voldoen, boort die persoon namelijk energiebronnen aan. Als de balans doorslaat, raken zijn bronnen leeg. De werknemer heeft geen tijd en energie meer om te herstellen en zich letterlijk en figuurlijk ‘op te laden’. Dat kan leiden tot stress en zelfs burn-out.
Het geheim van het evenwicht
De kern van het model is dat het leveren van betere prestaties niet zit in het verkleinen van het aantal stressbronnen of de omvang ervan. Het geheim zit vooral in het verhogen van de energiebronnen. Dat motiveert mensen, waardoor ze uit zichzelf meer moeite doen om (betere) prestaties te leveren. Een mooi effect dat erbij komt, is dat bevlogenheid ertoe leidt dat stressreacties verminderen. Logisch zul je zeggen: mensen die hun werk leuk vinden, zullen het als minder erg ervaren als er eens een keer iets extra’s van ze wordt gevraagd.
Bij effectieve coaching gaat het dus ook over modellen!
Voor loopbaancoaches is dit het perfecte model. Het is een eenvoudig uit te leggen theoretisch kader, individueel toepasbaar en een stevige basis voor actie. Als je denkt dat is iets voor mij, lees dan nog even verder.
Er is namelijk een instrument dat het model in zich heeft en je daarnaast nog veel meer biedt: de Werkenergieanalyse. Een slimme tool die het JD-R-model als wetenschappelijke basis gebruikt en daaraan extra invalshoeken toevoegt.
Het invullen van de online tool leidt tot een persoonlijke rapportage. Hierin staan handige tabellen en grafieken die concreet duidelijk maken wat er aan de hand is qua taakeisen en energiebronnen.
Wil je hierover meer weten? Meld je aan voor gratis deelname aan de online masterclass die regelmatig wordt georganiseerd.
< https://www.werkenergieanalyse.nl/online-masterclass-gratis-webinar/ >
Auterur: Josien Sneek - enthousiaste licentiehouder van de Werkenergienanalyse
< https://www.werkenergieanalyse.nl/coaches/ >