Donderdag 17 maart 2022
Coachen gaat over ontwikkeling. Natuurlijk denk jij dan meteen aan de ontwikkeling van je coachee. Maar het bijzondere van coaching is dat er veel meer gebeurt dan dat.
Ken je jouw gereedschapskisten?
Bij het coachen heb je altijd twee gereedschapskisten. De ene is gevuld met instrumenten en technieken. Nodig en nuttig, zeker. De tweede gereedschapskist is echter nog veel waardevoller: dat ben je zelf! Keer op keer blijkt uit onderzoek dat dat je belangrijkste instrument is. Jouw persoonlijke inzet bepaalt of de technieken en methoden die je gebruikt, effectief zullen zijn.
Waar het dan over gaat? Denk bijvoorbeeld aan:
- je authenticiteit
- je manier van werken
- hoe goed je kunt reflecteren op je eigen doen en laten
- hoeveel zelfkennis en zelfinzicht je hebt
- hoe je omgaat met weerstand.
In één zin: het gaat over jou als persoon tijdens het coachen.
Aan die inzet als persoon zijn thema’s verbonden: veel in aantal en verschillend in karakter. Om je meer gevoel te geven bij deze thema’s komen er hieronder drie aan bod.
Beschermingsstrategieën
Wij mensen beschermen onszelf in de omgang met anderen: dat doet je coachee en dat doe jij. We trekken een soort ‘jasje’ aan om onze binnenwereld te beschermen. In de jassenwinkel vind je onder andere perfectionisme, slachtoffergedrag, verslaving en vlucht. Heel veel vormen van gedrag worden aangekleed met een jasje.
Als coach trekken we er ook vaak eentje aan. Misschien hangt er in jouw kast harmoniegerichtheid (om conflicten te vermijden). Of is je favoriet reddersgedrag (om erkenning te ‘scoren’). Wees je bewust van jouw manieren van zelfbescherming.
Je innerlijk team
Als je een besluit moet nemen, kunnen er verschillende stemmen in je spreken. ’Een deel van mij zegt nee, maar er is ook een deel dat dit juist heel graag wil doen.’ Je kunt ze zien als subpersonen, vergelijkbaar met een team, maar dan jouw ‘innerlijk team’. Als ze samen aan een vergadertafel zitten, zijn er altijd een paar die de grootste mond hebben. Anderen zeggen niets of weinig.
Als je de innerlijke dynamiek van je coachklant doorziet, kun je patronen analyseren. En daarmee wegen naar meer persoonlijke effectiviteit maken. Niets menselijks is een coach vreemd. Met welk innerlijk team doe jij je coaching? Wat kan daarin beter?
Valkuilen
Als coach zijn er talloze valkuilen waar je in terecht kunt komen. Bijvoorbeeld verantwoordelijkheid: door die teveel naar jezelf toe te trekken in plaats van deze te delen met je coachklant. Of afhankelijkheid: als je de coachee toestaat om zich te sterk aan jou als coach te hechten. Of openheid: je stimuleert openheid bij de coachklant, maar houd jezelf als coach buiten schot.
Een goede coach kent zijn eigen valkuilen en weet zelfs wat zijn favoriete kuilen zijn. Leg het kernkwadrant van Ofman er eens op: dan zie je snel waar je uitdaging zit en je ontwikkelingsrichting.
Het inzetten van jezelf is een krachtig middel tot verandering. Als je je bewust bent van jouw binnenwereld, zul je merken dat je persoonlijke ontwikkeling zich verdiept en verrijkt. En: je ervaart meer plezier in je werk! Uiteindelijk komt dit alles ten goede aan jouw coachee.
Ontwikkeling met de Werkenergieanalyse
Als je op zoek bent naar een manier om jouw coachee snel inzicht te geven in energie- en stressbronnen, plus helder zicht op zijn ontwikkelpunten, gebruik dan de Werkenergieanalyse. Wil je daar meer over weten? Meld je aan voor gratis deelname aan de online masterclass die ik regelmatig organiseer.
Gratis online masterclass - Werkenergieanalyse
PS: Jan Remmerswaal schreef Rijker coachen – Verdieping door inzet van je eigen persoon (uitgeverij Boom). Een prachtige boekentip als je wilt ontdekken hoe je jouw coaching kunt verrijken.