Woensdag 19 december 2018
Wanneer ben jij nu je ware zelf? Is dat thuis, op je werk of alleen als je niets aan je hoofd hebt? Wanneer komt jouw echte ‘ik’ tevoorschijn? Een vraag die veel mensen lastig kunnen beantwoorden. Veel mensen komen dan snel uit op de momenten waarop zij thuis zijn, maar is dit wel echt zo?
Wat nu als wij je vertellen dat jouw ware zelf niet bestaat? In dit blog gaan we in op je ware zelf en dat die eigenlijk niet bestaat.
Je ware zelf bestaat niet
Dit komt misschien wel als donderslag bij heldere hemel, maar als je er eens goed over nadenkt zal je de logica zien. Je ware zelf bestaat niet als één. Er is dus niet één ware zelf die bij jou hoort. Er zijn meerdere versies van jezelf en ze horen allemaal bij jou.
Als jij bij je ouders op visite gaat, dan ben je een andere zelf dan wanneer je deelneemt aan een netwerkmeeting van je werkgever. Bij de tandarts ben je een andere ‘zelf’ dan wanneer je bij de bakker aan de toonbank staat. Jij bent het allemaal, en toch ben je steeds weer anders. Je bent anders in je emotie, gevoelens en in je reacties.
Het verschil tussen jezelf zijn en je jezelf voelen
Hierbij komen we uit op een heel belangrijk verschil, namelijk het verschil tussen jezelf zijn en je jezelf voelen. Je bent in iedere situatie jezelf. Dit wil zeggen, je kunt niet tijdelijk in net lichaam en de geest van een ander stappen om even iemand anders te zijn. In iedere situatie ben jij jezelf.
“Be yourself; everyone else is already taken.”
Dit betekent niet dat jij je in iedere situatie ook jezelf voelt. Je past je in iedere situatie aan op de omstandigheden én op het gezelschap. Dit ben jij gewoon, maar je gedraagt je anders dan je zou doen wanneer je alleen zou zijn. Doordat je je aanpast voel je je niet helemaal als jezelf, maar toch ben je het wel.
Je kunt je niet altijd jezelf voelen
Het is eenvoudigweg niet mogelijk om je altijd als jezelf te voelen. Als dit wel mogelijk zou zijn, dan zou je voor veel mensen overkomen als iemand die niet flexibel is, iemand die zich niet aan kan passen en iemand die soms gewoonweg onbeschoft is. Jij past je gedrag op je gezelschap aan en zorgt zo voor die belangrijke ‘klik’.
Je gesprekspartner doet dit ook. Tijdens het gesprek passen jullie je op elkaar aan. Dit zorgt ervoor dat jullie wel allebei jullie zelf zijn, maar dit voelt niet zo. Je bent namelijk net even anders dan wanneer je lekker thuis op de bank zit.
Veel goede versies van jezelf
Jouw ware zelf is zo flexibel dat er niet gesproken kan worden van één ware zelf. Dat is mooi, want het betekent dat er veel goede versies van jezelf zijn. Jij bent jij en die basis hou je, maar vanuit die basis pas je je steeds aan om goed om te gaan met anderen en met situaties.
Fantastisch, toch? Dit talent kun je optimaal inzetten als coach, zeker wanneer je jezelf blijft ontwikkelen. Hier kan de Werkenergieanalyse je bij helpen. Vraag online een gratis demo aan en ervaar het zelf!
