Woensdag 31 mei 2017
Functioneringsgesprekken worden in de meeste gevallen gevoerd aan de hand van een standaard lijst met vragen. In onze eerdere blogs hebben wij aangegeven niet zo'n fan meer te zijn van standaard functioneringsgesprekken. Ze zijn niet meer van deze tijd en vaak gaat het niet over de ontwikkeling van kwaliteiten van de medewerker. Wij zijn meer voorstander van job crafting.
Toch voeren veel managers regelmatig functioneringsgesprekken. Het is dan juist belangrijk om functioneringsgesprekken niet standaard te laten verlopen, maar in het bijzonder goed te maken voor je eigen bedrijf.
Tips voor een functioneringsgesprek
Ben je manager of leidinggevende en voer je regelmatig functioneringsgesprekken? Lees dan onderstaande 7 praktische tips.
1. Noteer ‘schoonheidsfoutjes’
Niet alle functioneringsgesprekken verlopen zo effectief als het zou moeten. Loopt een gesprek wat stroef of lijkt het erop dat zaken niet helemaal goed lopen tijdens het functioneringsgesprek? Noteer deze 'schoonheidsfoutjes’ en verbeter deze voor de volgende ronde functioneringsgesprekken.
2. Nieuws hoort niet thuis in het gesprek
Een functioneringsgesprek hoort oersaai te zijn. Het is niet de bedoeling dat zaken worden verzameld voor tijdens dit gesprek, waardoor er een lijst ontstaat vol met ‘nieuws’ voor de medewerker. Dit soort zaken hoort direct op de werkvloer besproken te worden.
3. Blijf relativeren
Functioneringsgesprekken zijn er om zaken gemakkelijker te bespreken. Er mag zeker kritiek worden geuit, maar dit mag niet het doel van het gesprek zijn. Beschouw het gesprek niet als ‘alles wat er is’, maar laat het slechts een deel zijn van het geheel.
4. Het is geen beoordelingsgesprek
Het functioneringsgesprek wordt vaak gepland om vervolgens een beoordelingsgesprek te laten plaatsvinden. Onthoud dat dit twee heel verschillende zaken zijn en laat dit niet door elkaar lopen.
5. Bereid het gesprek goed voor
Tijdens een gesprek is het de bedoeling dat de werkgever ook reageert op wat de werknemer zegt. Hier kan niet goed op worden voorbereid. Wel is het belangrijk om voor te bereiden wat er in elk geval besproken dient te worden. Door je aandachtspunten van tevoren al vast te stellen en uit te werken is er ook de gelegenheid om zaken eerst nog eens te overdenken.
6. Verdeel de gesprekken logisch
Meerdere functioneringsgesprekken op een dag zijn natuurlijk goed, maar er bestaat wel het gevaar dat de emoties van het ene gesprek nog doorwerken in het andere gesprek. Dit moet worden voorkomen. Een functioneringsgesprek dat veel emoties meebrengt mag niet worden opgevolgd door een functioneringsgesprek met een werknemer die uitstekend werk levert. Zet de gesprekken op een goede volgorde en begin met de makkelijkste en meest positieve gesprekken.
7. Feedback is belangrijk
Het is goed om alle functioneringsgesprekken naderhand nog eens na te lopen en hieruit wat conclusies te trekken. Deel de feedback met het hele team, zodat zaken nog eens gezamenlijk kunnen worden besproken. Uiteraard moet je wel vertrouwelijk om blijven gaan met de functioneringsgesprekken.
Laat de Werkenergieanalyse helpen
Wil een van je medewerkers zich verder ontwikkelen of zit deze niet lekker in zijn of haar vel? De Werkenergieanalyse kan dan ingezet worden. Fijn voor werkgever én werknemer. Vraag nu online een gratis demo aan of zoek een coach in de regio.
