Woensdag 07 juni 2017
Leidinggeven en ziekteverzuim staan vaak met elkaar in verband. Veel mensen weten dit niet, waardoor er ook niet eens nader wordt bekeken naar het leidinggeven en het mogelijke effect van de manier van leidinggeven.
Zelfsturing moet beperkt worden
Zelfsturing is helemaal up to date. Steeds meer ondernemingen kiezen voor een structuur met zelfsturing. Niets mis mee, maar er moeten wel grenzen worden getrokken. Als medewerkers helemaal aan hun lot worden overgelaten en totaal geen sturing meer krijgen van een leidinggevende, dan stijgt het ziekteverzuim juist.
Er is immers toch niemand aan wie er verantwoording moet worden afgelegd. Het ziekteverzuim in de zorgsector, waar zelfsturing erg aan de orde is, is bijvoorbeeld met tien procent gestegen. Zorg altijd voor een goede mate van leidinggeven, ook binnen een structuur met zelfsturing.
De kwaliteit van het leidinggeven moet omhoog
Leidinggeven is tegenwoordig niet meer zo kwalitatief hoogwaardig dan voorheen. Leidinggevenden moeten niet zomaar taken uitdelen en vervolgens op kantoor gaan zitten. Zij moeten de medewerkers faciliteren. Hier gaat het vaak mis. Het gebeurt steeds vaker dat leidinggevenden optreden als dirigenten, en dit zorgt voor een hoger ziekteverzuim.
Het ziekteverzuim verlagen
Zorgen voor een goede leidinggevende zorgt ook voor een verlaging van het ziekteverzuim. Medewerkers moeten in een leidinggevende niet alleen iemand vinden die hen kan vertellen wat zij kunnen doen als er problemen zijn of die hen leiden in hun werkzaamheden, maar zij moeten ook het gevoel hebben dat zij bij de leidinggevende terecht kunnen als er misschien in de huiselijke sfeer iets aan de hand is waardoor zij tijdelijk wat minder goed functioneren.
Als zij dit met de leidinggevende kunnen bespreken, dan is de kans groter dat zij zich er niet ziek om melden. Onderzoek heeft aangetoond dat goede leidinggevenden kunnen zorgen voor het reduceren van het ziekteverzuim met vier procent.
De Werkenergieanalyse
De Werkenergieanalyse kan aangeven welke zaken energie opslurpen op de werkvloer. Een gebrek aan energie zorgt ook voor ziekteverzuim. De Werkenergieanalyse kan je dan ook zeker helpen om het ziekteverzuim terug te dringen. Vraag een demo aan, geheel kosteloos, of vind een coach bij jou in de omgeving.