Woensdag 02 mei 2018
Tegenwoordig is het helemaal niet meer zo normaal om voor één werkgever te werken. Steeds vaker kiest een medewerker er (noodgedwongen) voor om meerdere banen met elkaar te combineren. Dit biedt voordelen, maar er zijn ook zeker belemmeringen die optreden bij deze zogenaamde combinatiebanen. Wat zijn de gevolgen van medewerkers met meerdere banen op de organisatie? Welke invloed heeft dit op de sfeer en op de betrokkenheid van deze medewerker?
Belemmeringen bij combinatiebanen
Zowel werknemers als werkgevers hebben te maken met belemmeringen door het combineren van meerdere banen. De meest voorkomende praktische belemmeringen zijn:
- Administratieve lasten
- Arbeidstijdenwet (ATW)
- Dubbele loyaliteit
- Concurrentiebeding
- Werktijden
- Reiskosten
- Ziekte
Voor werkgevers is het vooral erg lastig dat het maar heel beperkt mogelijk is om afspraken met de werknemer te maken over de inzetbaarheid. Vaak heeft de werkgever geen inzicht in het rooster van de andere werkgever. Er gaat relatief veel tijd verloren aan de administratie, waarbij valt te denken aan pensioenregelingen, belastingen en verzekeringen. Daarnaast is het zo dat de werknemers met twee banden vaak meer uren werken dan volgens de arbeidstijdenwet is toegestaan.
Combinatiebanen zijn vaak toch gewenst
Het is zeker niet zo dat de medewerkers meerdere banen moeten hebben. In veel gevallen is dit een eigen keuze. Ruim 6 procent van de Nederlandse mannen combineert banen en bijna 8,5 procent van de vrouwen doet dit. In ons land hebben meer dan 600.000 mensen meer dan één baan en het aantal mensen dat meerdere banen met elkaar combineert blijft gestaag doorgroeien.
Van de lager opgeleiden heeft 5,6 procent meer dan één baan. Bij de gemiddeld opgeleiden gaat het om 7 procent en van de hoger opgeleiden heeft 8,3 procent twee of meer banen. Uiteindelijk wil het merendeel, namelijk 4 op de 6, de combinatiebanen ook houden. Bij 1 op de 6 gaat de voorkeur uit naar vaste loondienst en 1 op de 6 wil liever een eigen bedrijf starten.
Jonge talenten hebben liever twee banen
Het blijkt ook dat de combinatiebanen populairder zijn onder de jonge talenten dan onder de oudere werknemers. Van de mensen tussen de 15 en 25 jaar heeft 11,3 procent minimaal twee banen. Dit percentage zakt al naar de 7,8 procent onder de mensen tussen de 26 en 35 jaar. Van de groep personen van 66 tot 75 jaar heeft nog slechts 4,8 procent twee of meer banen.
Diverse redenen voor het hebben van meer banen
Er wordt al snel gedacht dat mensen die een tweede baan hebben – en dat blijken er nogal wat te zijn – dit doen omdat het een financiële noodzaak is. In de praktijk blijkt dit helemaal niet het geval te zijn. Mensen met twee of meer banen geven de volgende redenen op om banen te combineren:
- Eigen ontwikkeling (22%)
- Afwisseling (18%)
- Financiële noodzaak (18%)
- Sparen voor extraatjes (17%)
- Zekerheid van inkomen (9%)
- Werkzekerheid (5%)
Werkgevers willen meer zekerheid
De meeste werkgevers zijn niet erg enthousiast over het combineren van banen. De nadelen, of de belemmeringen, wegen veel zwaarder dan de voordelen. Bedrijven zetten zich dan ook in om vooral de jonge talenten voor veel uren binnen te halen, en het liefst natuurlijk fulltime. Jonge talenten hebben uitdaging nodig en moeten vooral energie uit het werk halen. Werk dat energie kost gaat snel vervelen en wordt vervangen.
Laat de Werkenergieanalyse helpen
Wil jij weten hoe je jong talent binnen kan blijven houden en misschien wel voor een fulltime functie? Dan kan de Werkenergieanalyse helpen om duidelijkheid te krijgen over wat energie kost en wat energie oplevert. Vraag gerust eens een gratis demo aan of ga direct op zoek naar een ervaren loopbaancoach bij jou in de omgeving.
