Maandag 09 maart 2020
RIBW Brabant is gespecialiseerd in de begeleiding en ondersteuning van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening. Hierbij komen alle leefgebieden aan bod, van wonen en werken, sociale relaties en financiën tot en met gezondheid. Om de organisatie toekomstbestendig te maken en te houden en om adequaat in te kunnen spelen op ontwikkelingen in het sociale domein, is eind 2018 een intensief organisatie-aanpassingstraject gestart. Onder de titel ‘Bouwen aan perspectief’ is de organisatiestructuur van RIBW Brabant herzien en zijn de activiteiten ondergebracht in vier clusters: Bestuur, Herstel, Ontwikkeling & Innovatie en Bedrijfsvoering. Tevens is besloten om de teams binnen de clusters Herstel, Ontwikkeling & Innovatie en Bedrijfsvoering te laten ontwikkelen tot zelfsturende teams, vooralsnog gedefinieerd rond eigenaarschap en resultaatverantwoordelijkheid. Dit proces is nog volop gaande, maar zorgt bij diverse medewerkers voor onrust en onzekerheid….
Coach en loopbaanadviseur Anita Muijs van Muijs Loopbaanbegeleiding begeleidt al enkele jaren medewerkers van RIBW Brabant, die om verschillende redenen zijn vast komen te zitten in hun loopbaan. Sinds kort gaat ze bovendien preventief met medewerkers aan de slag, om uitval te voorkomen. Onlangs kwam zij in contact met herstelondersteuner Eva, die in maart 2019 was uitgevallen. “Ik was enorm vermoeid, prikkelbaar en zag overal als een berg tegenop”, vertelt zij. “En hoewel mijn klachten niet werkgerelateerd leken, hadden ze hier wel hun weerslag. Ik ben enorm perfectionistisch en had het gevoel de controle te verliezen. Thuis speelde er van alles en de onrust op de werkvloer hielp niet mee. Een 1e en 2e spoor traject werden ingezet. Niet alleen om te onderzoeken of de oorzaak van mijn uitval tóch in mijn werk zou kunnen zitten, maar vooral ook om voldoende houvast te vinden. Zodat ik in de toekomst beter met mijn eigenheid en uitdagingen zou kunnen omgaan.” Via een bedrijfsarts en verzuimcoach werd zij bovendien doorverwezen naar Anita. “Coachvragen waren niet alleen of het RIBW nog voldoende bij me paste, maar ook om uit te vinden hoe ik mijn werk leuker kon maken én houden en waar eventuele leerpunten lagen.”
Geen burn-out maar een bore-out
Als nulmeting zette Anita de Werkenergieanalyse in. “Uit de Werkenergieanalyse kwam heel duidelijk en snel naar voren waar Eva’s energienemers en -gevers zaten. Door de vragen uit het coachinstrument in te kleuren en te clusteren, conform de scores uit de grafiek, ontstond bovendien een mooi vertrekpunt voor ons coachgesprek”, aldus Anita. “Toen ik Eva ontmoette, was ze leeg en moe. Het etiket burn-out wordt dan al snel geplakt. Maar uit de Werkenergieanalyse kwamen maar weinig zaken naar voren waarop Eva geen of weinig invloed had. Vooral vragen over het gevoerde beleid en haar gevoel van onveiligheid scoorden in het rood, en dat had alles te maken met het transitieproces van de organisatie. Andere zaken, zoals de autonomie, sociale steun van collega’s, werkdruk, werk-privébalans en ontwikkelmogelijkheden, scoorden juist in het groen. In dat geval heb je meer te maken met een bore-out dan een burn-out, wat zorgt voor nieuwe inzichten én mogelijkheden.”
Bijvoorbeeld bij de ontwikkelmogelijkheden gaf Eva aan veel invloed te hebben. “Maar als je gelooft dat je een burn-out hebt en het even rustig aan moet doen, dan komt hier natuurlijk weinig van terecht”, aldus Anita. “Hier lag met name de focus van onze coachgesprekken. Door te analyseren waar de pijnpunten daadwerkelijk zaten en door de geijkte loopbaanvragen (wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik?) te bespreken, heeft Eva niet alleen inzichtelijk gekregen wat voor type ze is en welke
plaats ze inneemt in het team, maar ook wat haar drijfveren, talenten en uitdagingen zijn. Vanuit haar sterktes zijn we aan de slag gegaan. Ik heb een aantal verandertechnieken uit mijn opleiding Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) ingezet. Bijvoorbeeld door Eva op verschillende manieren naar dezelfde situaties te laten kijken, maar ook door verbanden te leggen tussen haar antwoorden. We hebben gekeken welke ontwikkelmogelijkheden er zijn binnen het RIBW én hoe ze de sociale steun van collega’s kan benutten om weer stappen voorwaarts te zetten. Dat heeft zeer goed gewerkt.”
Nieuwe mogelijkheden
“Ik deed heel veel dingen op de automatische piloot”, vertelt Eva. “En ik heb altijd het idee gehad dat ik zo het best gedij. Toch kwam uit de Werkenergieanalyse en aanvullende coachgesprekken naar voren dat ik uitdaging mis. Niet zozeer in het werken met cliënten, maar op het teamgerichte vlak en mogelijk in een stukje beleid. Dat heeft me enorm verrast, maar ook geïnspireerd. Ik blijf gewoon op de groep werken. Daarnaast ga ik aan de slag als woordvoerder Medewerkers & Teams, wat betekent dat ik me meer ga richten op het teamproces. En ook de sollicitaties en het begeleiden van nieuwe collega’s horen hierbij. Op de afdeling beleid is bekend dat ik graag wil meedenken. Met de overstap naar zelfsturende teams is daar op dit moment ook veel gelegenheid voor. De transitie begint daarmee echt een winst voor mij te worden in plaats van een uitdaging, dat had ik van tevoren nooit verwacht.”
Sinds 1 maart is Eva weer volop aan de slag bij het RIBW en ze zit weer goed in haar vel. “Samen met Anita ben ik op dit moment een Plan van Aanpak aan het uitwerken met de stappen die ik in de toekomst nog wil zetten. Zodat er steeds nieuwe uitdagingen op mijn pad komen en ik kan blijven groeien binnen deze organisatie. Want ontwikkeling is een doorgaand proces, daar ben ik me inmiddels van bewust.”