Woensdag 14 maart 2018
WhatsApp groepen lijken zo leuk en praktisch, zeker ook onder collega’s. Je kunt makkelijk met elkaar overleggen, informatie en kennis delen, vragen stellen en hulp bieden. Ideaal, zou je denken. Toch is het in de praktijk in de meeste gevallen helemaal niet zo prettig om een WhatsApp groep met collega’s te hebben.
Sterker nog, deze groepen leiden vaak af en zorgen voor flink wat onrust en stress op het werk. De onrust ontstaat ook in het hoofd van de werknemers en dat heeft verre gevolgen op de werkvloer.
WhatsApp groepen blijven actief
Het grootste nadeel van de WhatsApp groepen van het werk lijkt wel te zijn dat deze altijd actief zijn. Er zijn altijd collega’s die ook in de vrije tijd met het werk bezig zijn. Voor hen is het vrij normaal om na werktijd nog iets te vragen of te zeggen in de groep op WhatsApp. Dit is erg hinderlijk voor de collega’s die wel van hun vrije tijd aan het genieten zijn.
Ook collega’s die met vakantie zijn worden de hele dag door lastig gevallen met meldingen uit de WhatsApp groep van collega’s die wel aan het werk zijn. Dit is een van de grootste irritaties van werknemers de laatste jaren. Iemand die op vakantie is wil echt even rust hebben.
Dempen is geen optie
Natuurlijk biedt WhatsApp de mogelijkheid om meldingen te dempen voor een bepaalde periode. Dit lijkt handig wanneer je berichten tijdelijk niet wilt ontvangen, bijvoorbeeld als je op vakantie bent, als je ziek bent of gewoon na werktijd. Toch is dempen voor de meeste mensen geen optie. De gesprekken blijven immers als notificatie langskomen. Onbewust ziet iemand toch wat er allemaal gaande is. Ook zorgt het dempen voor angst dat zij een belangrijke mededeling missen. In alle gevallen zorgt WhatsApp voor stress wanneer er een groep is aangemaakt voor het werk.
Komen de meldingen binnen in de vrije tijd, dan ervaart men hier stress van. Worden de meldingen uitgeschakeld, dan ervaart men stress door de angst iets belangrijks te missen. Uiteindelijk zorgen de WhatsApp groepen op deze manier altijd voor onrust en afleiding.
Een mooie quote is: "Offline is the new luxury"
Onrust en afleiding op de werkvloer
Ook tijdens werktijd zorgt de WhatsApp groep voor onrust en afleiding. In veel gevallen is een appje maar voor één of een selectief groepje collega’s bedoeld, maar iedereen krijgt de melding. Alle medewerkers checken dus hun WhatsApp en vaak is dit voor niets. Een behoorlijke afleiding van het werk. Hier komt bij dat berichten via een berichtenapp makkelijk verkeerd worden geïnterpreteerd. Hierdoor ontstaan er vaker ruzies op de werkvloer en dit zorgt vanzelfsprekend ook voor veel onrust.
Ervaar je stress door continu berichten van je collega's te ontvangen in je vrije tijd? Geef dit dan aan in de vergadering en maak afspraken. Dit kan zijn:
- Geen berichten tussen 20u en 08u in de bedrijfsgroep
- Medewerker die op vakantie is gaat tijdelijk uit de groep
- Niet ieder onderwerp moet online besproken worden
Iedereen heeft een hart voor ze zaak en wil ook wel bereikbaar zijn, maar er moeten grenzen worden gesteld. Een werkgever en collega mag niet verwachten dat jij 16 uur per dag op 'stand-by' staat.
Stress op het werk
WhatsApp groepen met collega’s zorgen dus vaak voor stress op het werk, door een teveel aan afleidingen en door het ontstaan van onrust. Ervaar je veel stress door WhatsApp? Bespreek het met je HR collega of ga naar een loopbaancoach. Maak gebruik van de Werkenergieanalyse om erachter te komen of WhatsApp echt de oorzaak is of wellicht iets anders op de werkvloer. Een coach in jouw omgeving kan je altijd helpen.
