Maandag 03 maart 2025
Als loopbaancoach binnen het gevangeniswezen begeleidt Leon Kuijper gevangenismedewerkers die intern willen doorstromen of een opleiding of andere baan overwegen. Recent kwam hij in contact met een casemanager detentie- en re-integratie, die gedetineerden helpt bij hun terugkeer in de samenleving. “De casemanager zat al 15 jaar in deze functie en kwam er steeds meer achter dat nog 15 jaar geen optie was”, vertelt hij. “Verveling en wetswijzigingen maakten zijn functie steeds minder interessant. Hierdoor kwam hij in een keurslijf terecht dat hem niet paste. Om inzicht te krijgen in zijn competenties én mogelijkheden, heb ik diverse tools ingezet. Denk bijvoorbeeld aan een loopbaanscan en de personality colors, maar hiermee kwamen we onvoldoende tot de kern. Daarom heb ik aanvullend gebruik gemaakt van de Werkenergieanalyse.”
“Uit de Werkenergieanalyse bleek inderdaad dat de casemanager moest oppassen voor verveling en routine”, vertelt Leon. “Immers werden de uitdaging en intrinsieke motivatie die hij nodig heeft om in zijn flow te komen, hierdoor belemmerd. Met 27 punten was hij nog maar weinig bevlogen. Hij haalde onvoldoende voldoening uit zijn werk. Energienemers bleken met name de werkoverleggen, intervisie met collega’s, uitgebreide verslaglegging en het contact met gedetineerden die teveel op hun strepen stonden. Bijvoorbeeld door eisen te stellen die voorheen niet mogelijk waren, maar door de nieuwe wetgeving wel. Dit stuitte hem tegen de borst. Ook liep de casemanager duidelijk leeg op werkdruk.”
De cirkel doorbreken
“In de weken die volgden, zijn wij samen aan de slag gegaan om dit patroon te doorbreken”, aldus Leon. Al gauw bleek toen dat de casemanager de neiging had om dingen te bagatelliseren. “En dat terwijl in onze gesprekken juist bleek dat het helemaal níet meeviel. Naast de hoge werkdruk en verveling liep de casemanager leeg op de lange reisafstanden. Dit had ook invloed op zijn thuissituatie, die hierdoor in disbalans raakte. Om deze cirkel te doorbreken, hebben wij met name gefocust op zijn talenten én hoe deze beter ingezet kunnen worden.” Met name het coachen en trainen van nieuwe collega’s kwam hierbij als talent naar voren. “Dit werd ook door zijn collega’s beaamd, maar direct weer gebagatelliseerd. Wanneer hij een schouderklopje kreeg, gaf hij die direct weer terug. Ook hiermee zijn we aan de slag gegaan. Door te laten zien wat hij doet en door zijn schouderklopjes met trots te dragen, is hij beter zichtbaar geworden. Zowel voor collega’s als voor zijn leidinggevenden.”
Dubbel gevoel
Alle talenten en valkuilen zijn onderdeel geworden van het persoonlijke prioriteitenplan van de casemanager, vertelt Leon. “Bovendien hebben we gefocust op de communicatie met zijn leidinggevende. Uit de Werkenergieanalyse en onze gesprekken bleek namelijk dat hij zich onvoldoende gehoord voelde. Zo ging een functie waarvoor hij dacht in aanmerking te komen, onverwacht aan zijn neus voorbij. Dit zorgde voor een dubbel gevoel. De casemanager voelde zich gepasseerd en wilde weg, maar was tegelijkertijd ook loyaal richting zijn werkgever, collega’s en gedetineerden. Uiteindelijk heeft hij er ook voor gekozen om te blijven, maar hiervoor moest hij wel aan de slag. Het mooie van de Werkenergieanalyse is dat hiervoor duidelijke richtlijnen worden gegeven. Bijvoorbeeld met het persoonlijke prioriteitenplan.”
Positieve verandering
Sindsdien zijn de zaken in positieve zin veranderd, besluit Leon. “Zo heeft de casemanager het aanbod gekregen om door te gaan als coördinator van het Re-integratie Centrum. Een functie die veel beter past bij wat hij wil, kan en nodig heeft, met taken die hem wél energie geven. Half februari heb ik de Werkenergieanalyse opnieuw ingezet als eindmeting. Hierin is een duidelijke verandering te zien. Zo is zijn bevlogenheid gestegen van 27 naar 31 punten, wat betekent dat hij nu gemiddeld bevlogen is. De balans tussen energiegevers en energienemers is bovendien gestegen naar 85% tegenover 15%. De verwachting is dat deze lijn zich alleen maar doorzet. Hij zit stukken beter in zijn vel, met name door de kansen die hij krijgt én gepakt heeft. Maar ook door de gesprekken die hij sindsdien met zijn leidinggevende heeft gevoerd. Zijn zelfvertrouwen heeft duidelijk een boost gekregen en inmiddels ligt ook de functie waarvoor hij destijds gepasseerd is weer binnen handbereik…”