Maandag 07 juli 2025
De Werkenergieanalyse zorgt voor inzicht. Hierdoor kan de mindset van mensen enorm veranderen. Dat bewijst Danielle Visser, die onlangs een client begeleidde met behoorlijke stressklachten. “Meneer was boos en had veel spanning in zijn lijf. Zijn HR-manager dacht zelfs dat hij uit zou vallen”, vertelt ze. “En ook ik was hier even bang voor, totdat de Werkenergieanalyse en bijbehorende nabespreking lieten zien dat zijn klachten niet het gevolg waren van langdurige stress, maar een fysieke reactie op een specifieke situatie.”
Danielle werkt regelmatig samen met Burnout Preventie & Begeleiding (BPB) Nederland, dat al jarenlang gebruikmaakt van de Werkenergieanalyse. “Waar de Chronisch Stress Syndroom (CSR) tool vaak wordt gebruikt om de ernst van de stress- en burn-out-klachten te bepalen, wordt de Werkenergieanalyse veelal ingezet als nulmeting voor het coachtraject”, vertelt ze. Ook bovengenoemde cliënt kwam via BPB.
“Voorafgaand aan de intake heb ik gebeld met zijn HR-functionaris, die graag een toelichting wilde geven. Men dacht namelijk dat de klachten van meneer zodanig waren, dat uitval op de loer lag. Hij was vastgelopen en kampte zelfs met fysieke klachten, waarover men zich best wel zorgen maakte.” Ook uit CSR-test en intake van Danielle kwamen behoorlijk wat depressie- en stressklachten naar voren die een gedegen preventietraject rechtvaardigden. “Als nulmeting heb ik de Werkenergieanalyse ingezet, omdat hiermee heel goed de kern van het probleem wordt weergegeven.
Opvallend detail in deze casus was dat de klachten niet het gevolg bleken van een langdurige stresssituatie, maar van een conflict met een andere afdeling. Als gevolg hiervan kon mijn cliënt zijn werk niet meer goed uitvoeren en was hij vastgelopen. Uit de flowgrafiek bleek bovendien dat er sprake was van veel routinematig werk en verveling. Mijn cliënt was duidelijk toe aan meer uitdaging.”
Hulpvraag aanpassen
“Dankzij de Werkenergieanalyse konden we heel snel de koe bij de hoorns vatten en de hulpvraag aanpassen”, vertelt Danielle. “Meneer scoorde namelijk behoorlijk laag op bevlogenheid. Hij had de analyse bovendien heel extreem ingevuld. Bij alle vragen was het alles of niets. Hieruit bleek duidelijk een stuk frustratie. Meneer had het gevoel stil te staan. Doordat anderen niet leverden, kon hij zijn hardwerkende collega’s niet meer bieden wat zij nodig hadden. En ook bij zijn leidinggevende speelde het een en ander, op basis waarvan wij nieuwe hulpvragen geformuleerd hebben. Zo wilde hij af van het gevoel van hulpeloosheid, maar ook de tools krijgen om zijn functie weer vlot te trekken.”
Fysieke reactie
“De boosheid en spanning in zijn lijf bleek niet het gevolg van langdurige stress, maar een fysieke reactie op een aantal werksituaties”, vertelt Danielle. “Dat vond hij zelf ook wel prettig om te ontdekken, want hiermee kon hij aan de slag! Samen hebben we gekeken naar zijn vervolgstappen. Bijvoorbeeld om de routine te doorbreken. Meneer zat nu op lijnmanagement maar wilde graag doorgroeien naar strategisch management. Hij wilde meer aan het roer zitten. Hoe kon hij dat bewerkstelligen? Welke stappen kon hij zelf zetten? En welke hulp had hij hierbij nodig? Was er iemand binnen de organisatie die hij als mentor kon vragen?”
Nieuw perspectief, meer bevlogenheid
“Doordat hij nieuw perspectief kreeg, nam ook zijn bevlogenheid toe”, resumeert Danielle. “De Werkenergieanalyse bleek bovendien een mooie tool in het jaarplangesprek met zijn leidinggevende, die de ambities van meneer heel serieus heeft opgepakt. Al gauw werd dit traject dus een leiderschapstraject in plaats van een burn-out-preventietraject. Bijzonder, maar ook heel gaaf. In totaal hebben we vijf gesprekken gevoerd en de hulpeloosheid en het gevoel van stress bij meneer zijn duidelijk verdwenen. Hij heeft weer perspectief en een duidelijk plan, dat hij met beide handen aanpakt. Aan het eind van het jaar volgt nog een gesprek, ter voorbereiding op zijn eindejaarsgesprek. Doel hiervan is vooral om de stappen en lessen van het afgelopen jaar zo goed mogelijk uit te nutten voor volgend jaar. Zouden we dan de Werkenergieanalyse opnieuw inzetten, dan weet ik zeker dat de uitkomst een stuk positiever zal zijn.”