Dinsdag 07 september 2021
hrm-medewerkster en haar werkenergieanalyse
Wat geeft me energie? Waar liggen mijn valkuilen? En wat heb ik nodig om beter en fijner te kunnen functioneren binnen mijn huidige functie? Inzicht in je energie- en stressbronnen kan je helpen om taken beter te sturen en weer overzicht en rust in je werk te ervaren. De Werkenergieanalyse is hiervoor een uitstekend instrument. Dat ervoer ook een HRM-medewerkster uit Noord-Brabant, die recent een traject afrondde met loopbaancoach Angela van Berkel.
“De HRM-medewerkster had veel plezier in haar werk, maar voelde zich ook regelmatig overvraagd en overbelast”, vertelt Angela. “Dit leidde tot stressgerelateerde klachten. Om haar stressoren inzichtelijk te maken en weer een juiste werk-energiebalans te krijgen, gaf haar bedrijfsarts het advies om een externe coach te zoeken. Via een collega werd ze gewezen op de Werkenergieanalyse. Op het internet heeft ze heel gericht gezocht naar een coach, die ook licentiehouder is van dit instrument. Zo kwam ze op mijn website terecht. Omdat mijn kantoor gevestigd is in haar regio en omdat ze te spreken was over de informatie op mijn site, heeft ze contact opgenomen. We hebben een kort kennismakingsgesprek gevoerd, waarna een traject met vier gesprekken volgde.”
De HRM-medewerkster wilde heel graag ontdekken wat haar energiegevers en energienemers zijn, vertelt Angela. Maar ook wat haar valkuilen zijn en hoe ze haar grenzen beter kan bewaken. “Als nulmeting hebben we de Werkenergieanalyse ingezet. Dit leidde tot verwachte én onverwachte resultaten. Zo werd duidelijk bevestigd dat haar werkdruk te hoog was en dat haar werk-privébalans hierdoor werd verstoord. Wat ze minder in de gaten had echter, was welke invloed ze hierop had. De medewerkster was geneigd om alles naar zichzelf toe te trekken, maar ook om voor een ander in te vullen. Daar hebben we tijdens onze gesprekken veel aandacht aan besteed.”
Ook heeft Angela de HRM-medewerkster huiswerk meegegeven. “In de Werkenergieanalyse worden de energie- en stressbronnen niet alleen zichtbaar gemaakt op organisatieniveau, maar ook op functieniveau. Hieruit kwam een enorm blok naar voren met het beantwoorden van telefoontjes en mailtjes. Een taak die absoluut bij haar werkzaamheden hoort, maar die wel vroeg om meer inzicht en verdieping. Daarom heb ik geadviseerd om eens te turven wat voor soort vragen bij haar terecht komen. Zijn deze vragen allemaal voor jou bestemd? Of kan iemand anders ze ook beantwoorden? Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met delegeren, dat vaak zit in kunnen én durven. Hierbij heb ik het kwadrant van Eisenhower gebruikt; een methode die snel inzichtelijk maakt welke taken urgent, niet urgent, belangrijk en niet belangrijk zijn. Wat moet je nu doen? Wat kun je plannen? Wat kun je delegeren en wat kun je elimineren? Door hiermee te spelen, leerde ze niet alleen delegeren, maar ook om los te laten. Een belangrijke oefening in dit kader, was het leren ‘nee’ zeggen.”
Tijdens het coachtraject had de HRM-medewerkster nauw contact met haar leidinggevende, die continu een vinger aan de pols hield en de groei en worstelingen van de medewerkster van dichtbij volgde. “De leidinggevende was heel belangrijk in dit traject en heeft overstijgende taken en onderwerpen goed opgepakt. Nu het coachtraject is afgerond, blijft zij de medewerkster begeleiden. Daar ben ik heel blij om”, vertelt Angela. “Immers worden het functioneren en welzijn van de medewerkster hiermee geborgd. Tijdens ons laatste gesprek hebben we alle leerdoelen er nog eens bij gepakt. Waar stond je aan het begin van het traject? En waar sta je nu, op een schaal van 1 tot 10? Op alle leerdoelen gaf de medewerkster een groei aan van 3 naar 7. Een prachtig resultaat in slechts vier gesprekken. Ze ervaart veel meer rust en haar stressgerelateerde klachten zijn aanzienlijk verminderd. Bovendien durft ze nu meer en eerder om hulp te vragen.”